2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szándékosan nem alkalmaz romániai munkaerőt a Bechtel?

2007. március 29. 15:28, utolsó frissítés: 16:18

Nem szervez többé a Bechtel részére munkaerőt a Kolozs megyei állami munkaügyi hatóság (AJOFM). Daniel Don ügyvezető igazgató közlése szerint az amerikai vállalat "megbízhatatlannak bizonyult", és kiderült, nem alkalmaz romániai munkaerőt.

Az igazgató elmondása szerint az észak-erdélyi autópálya fővállalkozója részére tavaly nyáron szerveztek munkaközvetítő vásárt, ahol három-négyezer ember volt jelen. Daniel Don információi szerint viszont a Bechtel nem hívta be állásinterjúra a jelentkezőket, ebből meg az következik, hogy nem érdekli a céget a hazai munkaerő alkalmazása. Daniel Don elmondása szerint letesztelte a Bechtelt: egy meghirdetett állásra elküldött egy megfelelően képzettségű jelentkezőt, de a Bechtel nem alkalmazta.

Az AJOFM tavaly 2000 lejt költött az akció megszervezésére: többek között a vidéki polgármesteri hivatalokat is körbetelefonálták, hogy minél több jelentkező legyen jelen.

Az ügyvezető igazgató szerint a Bechtelnek az a kifogása sem állja meg a helyét, hogy nincs elég szakképzett munkaerő: hogyha a cég két-három hónappal előre jelzi az igényét, akkor az AJOFM szakképző tanfolyamokat szervez a részére, mert többek között éppen a munkanélküliek átképzése a feladata.

Az igazgató szerint a Bechtel arra utazik, hogy bebizonyítsa: nincs megfelelően képzett munkaerő Romániában, hogy így lehessen indokolni a török vendégmunkások jelenlétét.

A Bechtelt és Enka nevű alvállalkozóját néhány hete összesen 17 500 lejre büntette a megyei munkaügyi hatóság, mert 124 munkást feketén dolgoztatott a cég.

A török vendégmunkások nem fizetnek egészségbiztosítást, és nem is lehet tudni, mennyiért alkalmazták őket – így meg nem lehet biztosítani azt, hogy a romániai alkalmazottak tisztességes bért kapjanak, mondja Daniel Don. Az igazgatót megszólaltató hírügynökség nem tudta elérni a Bechtel kommunikációs igazgatóját, Bogdan Sgârcitut. (bbc, newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS