2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Moody's: Románia 2014-ben az euróövezetben lehet

2007. március 30. 10:42, utolsó frissítés: 10:48

Megfelelő gazdaságpolitikai szigorral Románia 2014-ig az euróövezet tagja lehet, de ezt a kilátást egyelőre politikai kockázatok terhelik, áll a Moody's Investors Service által a román gazdaságról csütörtökön Londonban kiadott éves jelentésben.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a román kormány azon célkitűzése, amely 2012-re tervezi az ERM-II.-beli tagságot - vagyis ennek értelmében legkorábban 2014-ben lenne lehetséges a román euróövezeti csatlakozás -, "nem különösebben ambiciózus ... és szigorú gazdaságpolitikával elérhető". Fennáll azonban az a kockázat, hogy a román kormány az addig hátralévő időt a jövedelmi reálkonvergencia folytatódásához szükséges szerkezeti reformok halogatására fogja felhasználni, áll a Moody's elemzésében.

A hazai belpolitikai környezetről a Moody's elemzése azt írta: széles körben köztudott volt, hogy eddig az EU-csatlakozási folyamat volt az a ragasztó, amely összetartotta a kormánykoalíció különböző pártjait, és a politikai klíma 2006 vége óta érzékelhetően romlik. A Moody's szerint a jelenlegi fejlemények


"viszonylag normálisnak" tekinthetők

egy demokratikus országban, de aggodalomra ad okot az a lehetőség, hogy a politikai csatározásokat a reform- és a költségvetési politika fogja megsínyleni. A cég a jelentés szerint különösen a reformfolyamat lelassulásától tart a belpolitikai környezet romlása miatt. A hitelminősítő felidézi, hogy a Takarék- és Letéti Pénztár (CEC) privatizációját decemberben törölték, és később bejelentették a Romgaz - a második legnagyobb gáztermelő - magánosításának elhalasztását 2009-ig.

Mindemellett továbbra is hosszú a szükséges gazdasági és intézményi reformok listája, főleg a közoktatás és a közegészségügy területén, áll az elemzésben. A jelentés szerint a román kormány tavaly négyszer módosította a költségvetést, és mindannyiszor a kiadási oldalt növelte. Igaz ugyanakkor, hogy az erős növekedés, valamint az, hogy az üzleti tevékenység folyamatosan vonul át a "hivatalos" gazdaságba, egy év alatt 22 százalékkal növelte a kormányzati bevételeket. Emellett a közvetlen államadósság 2006 végén a GDP-érték 14 százaléka, a központi bevételeknek pedig a 45 százaléka volt, ami nagyon kedvező még Románia gyenge befektetői, "Baa3"-as szuverén adóskockázati osztályzati kategóriájában is. Ennek az adósosztálynak a két jellemző rátája 33, illetve 128 százalék. A hazai adósságráták még a magasabbra sorolt térségbeli


nagy EU-gazdaságokéhoz mérve is jók:

Magyarország ugyanezen két adósságaránya 68 és 162 százalék, Lengyelországé 42 és 101 százalék, Csehországé 31 és 77 százalék. Igaz, ezek az országok fejlettebb gazdaságaik révén magasabb adósságteherrel is kényelmesebben megbirkóznak, áll a Moody's elemzésében.

A cég szerint a román államadósság kamatfizetési kötelezettsége a központi bevételek alig 2 százaléka a "Baa"-kategóriás szuverén adósok 8 százalékos jellemző középértéke helyett. Magyarországon a kamat/bevétel ráta például 10 százalék, Lengyelországban 6 százalék, Csehországban 3 százalék. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS