2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában is terjeszkedik az IMMORENT

2007. március 30. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Az osztrák Erste Bank AG leányvállalata, az IMMORENT lízingcég 2006. évi adózás előtti eredménye elérte a 67,8 millió eurót, ami 14,7 százalékos növekedést jelent az előző évi értékhez képest - közölték csütörtökön Bécsben, a cég éves sajtóértekezletén.

Először fordult elő, hogy az IMMORENT az új lízingüzletek terén átlépte a 2 milliárd eurós küszöböt (2,142 milliárd euró); ebben az eredményben 918,5 millió euróval a kelet-közép-európai leányvállalatok részesedése a legnagyobb. A határon átnyúló üzletek terén az új üzletek volumene 683,7 millió euróra rúgott (2005-ben a 403,5 millió euró után 70 százalékos növekedés), az ausztriai új lízing üzletek összértéke pedig 539,8 millió euró volt (13 százalékos csökkenés). Ausztria már érett, telített piacnak számít, és nagy projektek már nincsenek.

Az Erste Bank Csoport 2006-ban, két lízing leányvállalata, az IMMORENT és az EBV Leasing révén 900 millió euró értékű új üzletet kötött, és 14,8 százalékos piaci részesedésével jelenleg a legerősebb banklízing csoport Ausztriában. Az IMMORENT sikeréhez 40 millió eurós volumenükkel lényegesen hozzájárultak az ingatlanokhoz kapcsolódó úgynevezett "more" szolgáltatások (projektfejlesztés, építési szolgáltatások, ingatlanberuházások).

Az IMMORENT stratégiája arra irányul, hogy az Ausztriában szerzett tapasztalatokkal a kelet-közép- és délkelet-európai országokban növelje üzleti volumenét. A cég - Ausztrián kívül - tíz térségbeli országban, köztük Magyarországon van jelen, és ezekben az országokban 2006-ban 918,5 millió eurós üzleti forgalmat ért el, ami mintegy 14 százalékos növekedésnek felel meg. Különösen jelentős volt a növekedés Szlovéniában (126 millió euró - 18 százalék) és Horvátországban (269 millió euró - 80 százalék). Tavaly az IMMORENT elsősorban a romániai és bulgáriai leányvállalatai kiépítésére összpontosított, idén kijevi és belgrádi lerakataival ukrajnai és szerbiai jelenlétét igyekszik megalapozni. Csak Ukrajnában a következő években a szakma legkevesebb 65 milliárd eurós beruházási igénnyel számol.

Az IMMORENT ingatlanberuházásai 2006-ig a kelet-közép- és délkelet-európai térségben 24 milliárd eurót tettek ki. Magyarország a harmadik helyen szerepel a rangsorban Lengyelország és Csehország után, megelőzve Romániát, Szlovákiát, Bulgáriát és Horvátországot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS