2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

900 millió forintra lehet pályázni a Szülőföld Alapnál

2007. március 30. 12:38, utolsó frissítés: 12:41

Idén több, mint 2 milliárd Ft szétosztásáról határoz a Szülőföld Alap 3 szakmai kollégiuma – ennek az összegnek a 40 százaléka a romániai magyarság számára van elkülönítve.

A kollégiumok (Oktatási és Szakképzési Kollégium, Kulturális és Egyházi Kollégium, Önkormányzati együttműködési, Informatikai és Média Kollégium) alakuló ülésükön döntöttek a 2007. évi első pályázati felhívásokról. Ennek során


összesen 934 millió Ft került kiírásra,

melyekre április és május hónapok során lehet pályázni. A támogatandó célok között szerepel többek között: közoktatási és felsőoktatási intézmények, kulturális rendezvények, nyári egyetemek, magyar nyelvű média, könyvkiadás, könyvtárak, továbbá az önkormányzati kistérségi programok támogatása – áll a Miniszterelnöki Hivatal sajtóközleményében.

A kisösszegű projektek támogatására a kollégiumok a rendelkezésükre álló keret tíz százalékát különítették el a nagyobb régiók esetében. Erre országonként


egy alapítvány vagy egyéb civil szervezet pályázhat,

amely gondoskodik a kis összegű programok finanszírozásáról, elszámolási kötelezettség kikötése mellett.

Pályázásra jogosultak a bejegyzett, jogi személyiséggel rendelkező intézmények, szervezetek, illetve természetes személyek. Ifjúsági szervezetek mindhárom kollégium pályázatain indulhatnak. A kollégiumok június folyamán döntenek a beérkezett pályázatokról. 2007 őszén kerül sor a második pályázati fordulóra, melynek során további 1,2 milliárd Ft kiírásáról fognak határozni a Kollégiumok. A pályázati felhívás részletei a www.szulofold.hu oldalon lesznek elérhetőek.

További fejlemény, hogy 2007. január 1-jével megszűnt a Szülőföld Alap korábbi irányító testülete, a Tanács, feladatát a miniszterelnök által vezetett Regionális Egyeztető Fórum (a továbbiakban Egyeztető Fórum) látja el.

Az Egyeztető Fórum 2007. február 27-én megtartotta alakuló ülését, amelyen a határon túli magyar pártok és társadalmi szervezetek vezetői döntöttek az ez évi támogatási célokról és prioritásokról, a támogatások régiók és szakmai kollégiumok közötti elosztásának arányáról. A romániai magyarságot Markó Béla RMDSZ-elnök képviseli ebben a testületben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS