2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kitüntette az osztrák parlament elnöke a verespataki beruházót? Persányi vizsgálódik

2007. március 30. 15:08, utolsó frissítés: 15:08

Miután felröppent a hír, hogy az osztrák parlament elnöke kitüntette a Verespatakra tervezett aranybánya beruházóját, Persányi Miklós magyar környezetvédelmi tárcavezető a bécsi magyar nagykövetséghez és a Külügyminisztériumhoz fordult csütörtökön tájékoztatásért, hogy valóban megtörtént-e a kitüntetés, mintegy elismerésként a cég társadalmi felelősségvállalási elkötelezettségére. Erről Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) szóvivője nyilatkozott az MTI-nek, miután a Greenpeace Magyarország az ügyről levélben tájékoztatta a tárcát.

A környezetvédő szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Alan Hill, a Gabriel Resources elnöke vehette át a díjat azzal a megjegyzéssel, hogy a majdani verespataki projekt modell lehet a jövő bányászati iparágának. Bakonyi Ágnes hangoztatta: ha a nagykövetség és a Külügyminisztérium megerősíti a hír igazságtartalmát, akkor a kormány mélységes felháborodásának ad hangot az osztrák parlament döntése kapcsán.

A KVM ebben az esetben arról kéri majd az osztrákok véleményét, hogy az elismerés mennyire képviseli parlamentjük véleményét a környezetre kockázatos projekt kapcsán.

A Greenpeace közleménye szerint Ausztria a jószomszédi szolidaritás teljes hiányáról tesz tanúbizonyságot, amikor a nagybányai ciánkatasztrófa hatásainak tudatában és a magyar közvélemény verespataki aranybányát egyöntetűen elutasító fellépése ellenére egy ilyen díj átadásával is bátorítja a román kormányt a bánya megnyitásához szükséges engedélyek megadására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS