2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségi PNL-RMDSZ kormányt alakít Tăriceanu

2007. április 01. 16:50, utolsó frissítés: 16:53

Virágvasárnapi beszédében jelentette be Tăriceanu miniszterelnök, hogy hétfőn új kormánnyal áll a parlament elé, melynek már nem lesz tagja a Demokrata Párt (PD). A kormányfő – aki egyben a Liberális Párt elnöke – közölte: az RMDSZ tagja lesz az új kabinetnek, mert megfogalmazása szerint a magyar párt "korrekt és kompetens" koalíciós társnak bizonyult.

A PD vezető politikusai már korábban bejelentették: amennyiben kiszorulnak a kormányból, automatikusan ellenzékbe vonulnak, ennek következményeként mikor Tăriceanu új kormányának beiktatásáról szavaz a parlament, a demokrata frakció el fogja hagyni az üléstermet. A PSD hétfőn dönt arról, hogy ellenzékből hajlandó-e támogatni az új kormány beiktatását – Geoană úgy fogalmazott: a Băsescu és Tăriceanu közül


még mindig az utóbbi a kisebbik rossz.

A Konzervatív Párt (PC) már bejelentette: mivel az RMDSZ is tagja az új kormánynak, a párt 31 szenátora és képviselője leszavazza majd az új kormányt. Szintén nemmel fognak szavazni a Liberális Pártból kivált liberális-demokrata politikusok, mintegy 30 fő, akárcsak a Nagy-Románia Párt összesen 69 parlamenti tagja.

Amennyiben a PD tényleg kivonul az ülésről, 396 parlamenti tag marad a 469-ből. Így a 72 fős PNL- és a 150 fős PSD frakció az RMDSZ 32 politikusával 254 fős többségbe kerülhet, és nem kizárt, hogy a PNL-RMDSZ kormányt a kisebbségek 18 képviselője is megszavazza.

Markó Béla bejelentette: "valószínűleg az RMDSZ-é lesz a vidékfejlesztési tárca". Az érdekvédelmi szövetség Markó személyében miniszterelnök-helyettest és további három minisztert delegál a kormányba.

A szervezet elnöke nyilatkozatában azt valószínűsítette, hogy a héten megjelent sajtóértesülésekkel ellentétben nem az RMDSZ-nek jut az igazságügy-miniszteri tárca. A kiszivárogtatott hírekben Frunda György szenátort nevezték meg a tárca várományosaként, azonban a friss értesülések szerint nem vállalja a megbízatást.

A demokraták nyolc tárcát birtokoltak az első Tăriceanu-kabinetben. Emil Boc pártelnök a kormányfő bejelentéséről és az új helyzetről nem volt hajlandó nyilatkozni, közölve: a "kereszténység nagy ünnepére, a virágvasárnapra való tekintettel" a párt fenntartja a jogot arra, hogy tartózkodjék bárminemű politikai nyilatkozattól.

Tăriceanu beszédében végig a "kedves románok" szófordulattal szólította meg a választóközönséget. A kormányfő a kormányváltás indoklásaként kifejtette: az előrehozott választások legfeljebb egy-két politikus érdekét szolgálták volna, továbbá politikai és gazdasági bizonytalanságokat eredményezve "katasztrofális helyzetbe sodorták volna az országot".

A kormányfő szavai szerint a PNL-PD pártszövetség "már nem rendelkezik az ország vezetéséhez szükséges erőforrásokkal", ezért kellett vállalnia a PNL-nek a kormányzás felelősségét. A válság fő oka szerinte Traian Băsescu államfő tevékenykedése – a miniszterelnök szerint ő osztotta meg a két kormánypárt szövetségét, és taszította a kormányfőt egy olyan döntés meghozatala felé, melyet szavai szerint "egyáltalán nem szívesen" tett meg. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS