2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szavazatvásár a parlamentben az új kormány mellett

2007. április 02. 11:30, utolsó frissítés: 12:52

Legalább 250 támogató szavazatra számíthat a kisebbségi Tăriceanu-kabinet, állítja liberális és PSD-forrásokra egyaránt támaszkodva a NewsIn hírügynökség. Ahhoz, hogy az új kormány megalakulását elfogadja a parlament, legkevesebb 235 igen szavazatra van szükség.

A PNL és a kormányt támogatni szándékozó PSD vezető politikusai a független parlamenti tagokkal és a kisebbségi képviselőkkel is tárgyaltak. Ennek nyomán a parlament 252 tagja jelezte, hogy biztosan megszavazza az új kormányt. A létszám annak ellenére is biztosnak látszik, hogy minden valószínűség szerint nem lesz jelen a szavazáson a PSD összes képviselője és szenátora, illetve lesznek olyanok, akik nem fognak a kisebbségi kormányra voksolni,


mert nem értenek egyet a pártvezetés döntésével.

A Liberális Párt viszont összes parlamenti tagját mozgósította. Az RMDSZ frakciói szinte biztos, hogy egységesen az új kormány mellett szavaznak. A kisebbségi képviselők 18 fős csoportjából 14-en ígérték oda a szavazatukat.

A Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) két parlamenti tagja, Cozmin Guşă és Lavinia Şandru, továbbá két független képviselő, Zamfir Dumitrescu és Petre Lificiu is támogatja az új kabinetet – ők a PSD-ből léptek ki. A Nemzeti Parasztpárt (PNŢCD) egyetlen képviselője is igennel fog szavazni, akárcsak azon nagyromániás politikusok többsége, akik a PRM padsoraiból ültek át az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) frakciójába.

Egyes PSD-források szerint a kormányt elvileg leszavazni szándékozó konzervatív (PC) frakció egy részes is igennel fog voksolni, a demokraták után megüresedő tisztségek reményében, melyeket a párt megyei aktivistái tölthetnének be.

Lényegében az új kormány beiktatása azon múlik, mennyire tudja mozgósítani saját embereit a PSD, illetve azon, hogy kellőképpen "megdolgozzák-e" a liberálisok a kisebbségi képviselőket. Az új kormányt biztosan nem szavazza meg a Demokrata Párt, a PLD és a Nagy-Románia Párt: a három alakulatnak összesen 143 szavazata van a 469 fős parlamentben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS