2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Stratfor: túlságosan hasonlít egymásra Tăriceanu és Băsescu

2007. április 03. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

"Senki sem tudta volna előre megmondani, hogy a PNL és a PD politikai érdekházassága meddig tart ki Románia EU-csatlakozása után, de egy esetleges válásban mindenki biztos volt" – így értékeli a hazai kormányválságot a Stratfor amerikai elemző intézet, melyet sokan a CIA "árnyékszervezetének" tartanak.

A nagyobb gond az, hogy a kormányátalakítás miatt távoznia kell Vasile Blaga belügy- és Monica Macovei igazságügyi miniszternek, akiknek pedig – a Stratfor megítélése szerint – kulcsszerepük volt a kritikusan fontos reformok elindításában.

Az EU illetékesei egyedül Macoveit látják olyan politikusnak, aki képes felülemelkedni a Romániát jellemző érdekharcokon. Az elemző intézet arra figyelmeztet, hogy Franco Frattini igazságügyi biztos uniós védzáradék életbe léptetését helyezte kilátásba az igazságszolgáltatás reformjának elakadása esetén.

" A Tăriceanu és Băsescu közti legnagyobb probléma az, hogy túlságosan hasonlítanak egymásra. Számos politikai kérdésben egyetértenek, de nem tudnak arról megegyezni, hogy melyiküknek van joga dönteni is az adott kérdésben" – állapítja meg a Stratfor, hozzátéve, a két politikus egymás ellen kampányolt, ami még jobban mélyítette a kormányon belüli szakadékot.

"Ha az ellenzék által támogatott kisebbségi kormány alakul, Băsescu befolyása az egyszerű kormánytanácsadó szerepkörére korlátozódik – és tanácsai szinte biztosan süket fülekre találnak" – így szól a Stratfor kommentárja. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS