2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Okézta az új Tăriceanu- kormányt a parlament

2007. április 03. 19:40, utolsó frissítés: 19:52

Elfogadta a parlament 302 szavazattal 27 ellenében Călin Popescu Tăriceanu második kormányát. Parlamenti hírforrások szerint a Konzervatív Párt (PC) politikusai is igennel szavaztak, míg a 27 ellenszavazat a Nagy-Románia Párté. Az új kormány beiktatásához minimum 235 voks volt szükséges.

A kisebbségi kabinetre a parlamenti szokásrend szerint titkos szavazás zajlott: a szenátorok és a képviselők egy fehér, illetve egy fekete színű urnába potyogtatták be a szavazatukat jelentő golyókat. A 469 parlamenti tagból az ülés kezdetén 416-on voltak jelen. A PNL-RMDSZ kormánynak a Cotroceni-palotában, az államfő előtt kell esküt tennie.

Mikor a szavazás megkezdődött, kivonult az ellenzékbe szorult Demokrata Párt (PD), illetve a Liberális Pártból kivált PLD. A 15 óra helyett félóra késéssel kezdődő plenáris ülésen, a miniszterelnök bevezető beszéde után minden frakció vezérszónoka kifejtette álláspontját az új kormányról és a jelenlegi politikai helyzetről.

A kisebbségi kormányt támogató PSD elnöke, Mircea Geoană gunyorosan jó munkát kívánt az PD-nek, hozzátéve,


"köszönjék Băsescu államfőnek,

hogy ellenzékbe szorultak". Geoană ugyanakkor arra figyelmeztette a miniszterelnököt, felelősségteljesen használja hatalmát – a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban (CSAT) például a Liberális Pártnak a demokrata védelmi és külügyminiszter lecserélésével jelentékenyen megnőtt a befolyása.

A PD egyik szónoka ellentámadásba lendült a PNL ellen: a kisebbségi kabinet a demokrata vélemény szerint "palotaforradalom eredménye" (utalva a kormány székhelyére, a Victoria-palotára), és nem képviseli a választói akaratot. Ezt a véleményt hangoztatta tegnap Traian Băsescu államfő is, aki a PD elnöki székéből került a Cotroceni-palotába.

A PC elővette a kisebbségi törvény vitájában alkalmazott retorikáját: vezérszónoka azt fejtegette, hogy az RMDSZ-nek nincs mit keresnie a kormányban, tekintve, hogy vitatja az alkotmány egyes kitételeit.

Az új kabinet leghevesebb kritikusának Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke bizonyult, aki szerint az új kormány nemcsak kisebbségi, hanem "kiskorú és nőgyűlölő" is egyúttal, mert egyetlen női miniszter sem a tagja. Ebből következően a PRM, mint "egyetlen valódi ellenzéki párt" – mondta CV Tudor – egységesen a kormányátalakítás ellen szavaz. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS