2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromezer kilométer kerékpáron a csángók magyar nyelvű miséjéért

2007. április 04. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

A moldvai csángók magyar nyelvű miséjéért indul 40 napos, háromezer kilométeres kerékpáros zarándoklatra április 22-én a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület alelnöke, aki útja során petíciót szeretne átadni Vatikánban - közölte az egyesület az MTI-vel.

Ferkó Zoltán alelnök figyelemfelkeltő útja a Bazilikától indul s a Vatikánig vezet egy petícióval, amelyet a csángók magyar nyelvű misézése érdekében fogalmaztak meg. Az alelnök innen a csíksomlyói búcsút érintve érkezik meg Moldvába. Ferkó utalt arra, hogy jelenleg a csángó magyarok csak román nyelvű miséket hallgathatnak lakóhelyükön.

"Ha nem sikerül az életvitelüket alapvetően meghatározó szakrális közeg, a templom nyelvét legalább részben magyarra váltani, a jelenleg 16 faluban működő oktatási program által biztosított heti legfeljebb öt magyaróra nem tudja majd megakadályozni a legkésőbb két-három nemzedék múlva bekövetkező teljes nyelvváltást" - mondta el akciója célját ismertetve.

A kerékpáros zarándoklat útvonala Magyarországon érinti a fő észak-dunántúli római katolikus egyházi központokat, majd Bécsen és Velencén keresztül éri el a Vatikánt. Visszafelé Dél-Magyarországon át Déva érintésével Gyulafehérvárra, az erdélyi római katolikus egyház központjába érkezik. Ezután Kolozsváron keresztül pünkösd szombatján ér Csíksomlyóra, majd Gyergyószentmiklós után a Békás-szorosnál lépi át a tervek szerint az ezeréves országhatárt. Útja során érinti Iasit, a római katolikus egyház moldvai központját, majd Bákót, a moldvai csángóság közigazgatási központját.

Ferkó Zoltán ezt követően pedig elmegy minden olyan faluba, ahol jelenleg magyar nyelvű oktatás zajlik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS