2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu aláírta a személycseréket, de támadta a politikusokat

2007. április 05. 10:57, utolsó frissítés: 11:00

Traian Băsescu szerdán aláírta a kormányból távozott miniszterek felmentéséről, illetve az új tárcavezetők kinevezéséről rendelkező dekrétumot, de ugyanezen a napon a román néphez intézett üzenetében élesen kikelt a szerinte törvénytelen eszközökkel, a lakosságot félrevezető módon kormányzó politikusok ellen.

Egyes miniszterek felmentését vagy beiktatását általában az államfőnek kell jóváhagynia, de az alkotmány előírja: abban az esetben, ha megváltozik a kormány szerkezete, politikai összetétele, az államelnök csak a parlament döntése alapján teheti meg ugyanezt. Băsescu tehát most az egyes miniszterek távozását és mások hivatalba lépését szentesítette kézjegyével az előző napi parlamenti határozatnak megfelelően.

Az elnöki dekrétum csütörtökön lép hatályba, amikor megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Ma 18 órakor pedig hivatalosan is beiktatják a kormányt, miután a miniszterek leteszik az esküt.

Băsescu ugyanakkor szerdán kemény hangú állásfoglalással lepte meg a közéletet. A románokhoz intézett állásfoglalásában érzékeltette, milyen ádáz küzdelmet folytat a politikai osztály egy részével, amely szerinte nem a társadalom, hanem saját - illetve bizonyos csoportok - érdekeit követi. Ezeket a politikusokat hazugsággal, korrupcióval, kulisszák mögötti titkos politizálással vádolta.

Emlékeztetett arra, hogy ő már 2005 eleje óta szorgalmazza az előre hozott választásokat a "tartós politikai egyensúly" megteremtése végett. Kifejtette: a román társadalom sokkal érettebb, mint a román politikusok.

Markó Béla RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes szerdai bukaresti sajtótájékoztatóján figyelemre méltónak nevezte, hogy az új összetételű kormánynak sikerült jelentős többséget szereznie a parlamentben. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a politikai osztály túlnyomó többsége a belpolitikai stabilitás megteremtésére törekszik. Azok, akik az előző napon az új kormány mellett szavaztak, egyúttal az elmúlt hónapok végeérhetetlen viszálykodásainak a befejezése mellett foglaltak állást – mondta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS