2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fitch: bénultság fenyegeti a román reformokat

2007. április 05. 11:02, utolsó frissítés: 11:08

A nemzeti liberálisok és az RMDSZ alkotta új kormány kisebbségi jellege és rászorultsága a külső segítségre megnövelte a romániai szerkezeti és intézményi reformok megbénulásának és a költségvetés politikai okok miatti elcsúszásának kockázatát, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint az új román kormány megalakulása önmagában nem ok azonnali negatív minősítési lépésre a "BBB" szintű (gyenge befektetői) román szuverén adóskockázati osztályzattal kapcsolatban. A Fitch ugyanakkor az új kormány tevékenységéből ítéli majd meg, hogy ennek a kabinetnek milyen hatása lesz az ország szuverén hitelképességére.


A cég különös figyelemmel fogja kísérni az intézményi reformokat,

és azt, hogy a kormány miként kezeli a román gazdaságban már jelentkező túlhevülési jeleket, köztük a folyómérleg-hiányt, amely tavaly elérte a GDP-érték 10,3 százalékát, áll a Fitch szerdai londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint az, hogy a Nemzeti Liberális Párt és Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta koalíció külső segítségre szorul, valamint az, hogy Monica Macovei személyében


"a reformok egyik kulcsfigurája" távozott az igazságügyi tárcától,

arra utal, hogy az új kormány esetleg nem fog erőteljesen fellépni a korrupció ellen, vagy nem törekszik gyors haladásra az igazságügyi és intézményi reformokban, amelyek pedig szükségesek a gazdaság versenyképességének javításához és az EU-finanszírozások felhajtásához. A Fitch szerint ebben a helyzetben megnőtt az előrehozott választások, valamint az azt megelőző költségvetési elcsúszás kockázata. A román gazdaság mindazonáltal


a politikai feszültségek ellenére is figyelemreméltó teljesítményt nyújt;

tavaly 7,7 százalékkal nőtt. Kezdenek megjelenni azonban a túlfűtöttség jelei: a magánszektorba kiáramló bankhitelek értéke 2006-ban 56 százalékkal ugrott meg, jóllehet a kint lévő hitelállomány még mindig viszonylag alacsony, a GDP-érték 27 százaléka.

Az éves infláció ugyan a kormányzati célsáv alsó széle alá csökkent februárban, kamatcsökkentésre késztetve a román jegybankot, az inflációcsökkenést is azonban részben a valuta erősödése, azt pedig az erőteljes tőkebeáramlás hajtotta, ennek egy része azonban gyorsan megfordulhat, áll a Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében. A hitelminősítő szerint


a költségvetési politika lazulása és a valuta erősödése nem segíti

a folyómérleget, amelynek idei GDP-arányos hiányát a Fitch már 12 százalék fölé jósolja. Mindazonáltal a továbbra is erőteljes export azt jelzi, hogy a versenyképesség még nem indult eróziónak. A szerkezeti reformok terén történő visszalépés és az esetleges komoly mértékű költségvetési elcsúszás azonban már negatív irányú nyomást gyakorolna a román adósosztályzatra, áll a Fitch szerdai elemzésében.

A Fitch Ratings tavaly augusztus végén emelte a megszorításokkal befektetőinek tekintett "BBB" sáv alapfokáról, "BBB mínusz"-ról egy fokkal "BBB"-re a román szuverén adóskockázati osztályzatot, amely a cég listáján így már csak egy fokozatnyira van a "BBB plusz" szintű magyar devizaadósi besorolástól.

A Fitch akkori indoklása szerint a tartósan erős román gazdasági növekedés folyamatosan szűkíti az EU-hoz mért életszínvonalbeli különbséget, és a külföldi működőtőke-beáramlás figyelemreméltó gyorsulása segíti a román gazdaság fejlődését és sokoldalúvá válását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS