2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olajvezeték épül Konstanca és Trieszt között

2007. április 05. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Olaszország szándéknyilatkozatot írt alá olajvezeték építésére Konstancától az adriai Triesztig. Az 1400 kilométeres, Pan-European Oil Pipeline-nak (PEOP) nevezett vezetéken főként olaj - és földgáz is - érkezik majd, várhatóan 2012-től, a részt vevő országokba, illetve az EU-ba Kazahsztán és Azerbajdzsán Kaszpi-tengeri lelőhelyeiről. Továbbexportálás lehetséges az Egyesült Államokba is.

Az építkezés becslések szerint 2-3,5 milliárd dollárba kerülhet. A vezeték olajszállító kapacitása az előzetes tervek szerint napi 1,2-1,8 millió hordós (évi 60-90 millió tonna) lesz. Számos része már megvan helyi vezetékek formájában, de ezeket össze kell kötni a romániai Pitestitől a szerbiai Pancevóig, illetve Rijekától Szlovénián át Triesztig. A részt vevő országok legközelebbi feladata a befektetők megszervezése.

A szándéknyilatkozatot az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs is aláírta, mert az beleillik az EU törekvésébe, hogy sokasítsa az import energia forrásait, és - mint mondta - csökkentse a zsúfoltságot a jelenlegi szállítási útvonalakon.

„Nagyon bízunk a Nabucco vezetékben, amely szintén a Kaszpi-térséget köti majd össze Európával, remélhetőleg szintén 2012-től. Számítunk más vezetékekre is, amelyek (az OPEC-tag) Algériát kötik majd össze Olaszországgal és Spanyolországgal, és Spanyolország, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Belgium előrelépéseket tett csepfolyósított földgáz fogadására alkalmas kikötők építésére. Oroszország a legnagyobb szállítónk, és az is marad, de a diverzifikálás feltétlenül szükséges” - mondta az EU-biztos a zágrábi aláírási ceremónián.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök szerint az új vezeték miatt csökkenhet majd a tankhajóforgalom a Földközi-tengeren, és ez jót tesz az idegenforgalomnak. „A terv nem csak az EU-nak fontos, ugyanis ha a vezetéket meghosszabbítják Genováig, akkor onnan továbbszállítás lehetséges akár az Egyesült Államokba is” - mondta a horvát kormányfő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS