2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hantz átadta a magyarországi képviselőknek az önálló magyar egyetemért gyűjtött aláírásokat

2007. április 05. 13:14, utolsó frissítés: 13:14

Elvárjuk az új román kormánytól, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem ügyét a nyugvópont felé közelítse - mondta a parlament külügyi bizottságának elnöke csütörtökön, amikor a magyar európai parlamenti képviselők átvették az önálló erdélyi magyar egyetemi karok létrehozása érdekében gyűjtött aláírásokat.

„Elvárjuk ettől az új kormánytól, hogy a Bolyai egyetem ügyét a nyugvópont felé közelítse. Mi (...) azzal fogjuk ezt segíteni, hogy a kétoldalú kapcsolatainkban és a nemzetközi fórumokon (...) nem hagyjuk elaludni az ügyet" - fogalmazott Németh Zsolt a Bolyai Kezdeményező Bizottság budapesti sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus pozitívnak értékelte, hogy a magyarországi parlamenti pártok összefogtak ebben az ügyben. "Nemzetpolitikai ügyekben így kell eljárnunk" - közölte.

Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy nem történt változás az intézményben. Közölte: azt kérik a magyar vezetőktől, hogy ne hagyják elsikkadni az egyetemen történteket, ne engedjék szétverni a magyar nyelvű oktatást Erdélyben.

Hantz Péter átadta a magyar európai parlamenti képviselőknek a magyar nyelvű karok létrehozása érdekében, az erdélyi magyar tanárok körében gyűjtött aláírásokat. Mint mondta a magyar nyelvű karok létesítése lenne az első lépést, amelyet aztán az állami magyar egyetem újraindítása követne.

Szent-Iványi István szabad demokrata EP-képviselő arra figyelmeztetett, hogy az anyanyelvi jogok az alapvető emberi jogok közé tartoznak, az önazonosság részét képezik. A politikus emlékeztetett arra, hogy Románia EU-csatlakozásakor vállalta annak az uniós elvárásnak a teljesítést, hogy biztosítja az államilag finanszírozott anyanyelvi oktatást. Ennek megvalósulását figyelemmel kísérjük - közölte.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-képviselője azt hangsúlyozta, hogy az EP-ben minden eszközt felhasználnak annak érdekében, hogy Románia teljesítse a csatlakozáskor vállaltakat, így az államilag finanszírozott magyar karok, illetve magyar egyetem felállítását. Hozzátette: a kulturális autonómia, de Székelyföld számára a területi autonómia is megkerülhetetlen kérdés. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS