2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pozitív várakozások ellenére, leminősítette ma a Standard & Poor's Romániát

2007. április 05. 17:46, utolsó frissítés: 17:46

A Standard & Poor's csütörtök délutáni londoni bejelentése szerint a cég a felminősítést valószínűsítő eddigi pozitívról stabilra rontotta vissza Románia befektetői szintű szuverén adósbesorolásainak kilátását, a politikai átláthatóság hiányára hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítője közölte: a kilátásrontás a "BBB mínusz/A-3" szintű hosszú és rövid futamú devizaadósi osztályzatokra, illetve a helyi valutában kiadott szuverén adósság "BBB/A-3" besorolásaira vonatkozik; ezeket az osztályzatokat az S&P megerősítette.

Az S&P szerint a román kilátásrontást az indokolta, hogy 2007 eleje óta "nincs politikai átláthatóság" az országban. Ez olyan időszakban következett be, amikor Romániának változatlanul jelentős gazdaságpolitikai kihívások elé kell néznie. Ezek közé tartoznak a szerkezeti reformok, amelyek ahhoz lennének szükségesek, hogy Románia "a lehető legtöbbet kihozhassa az EU-tagságból", valamint a kereslet hajtotta, egyre növekvő külső egyensúlytalanságok, áll a Standard & Poor's elemzésében.

Az S&P szerint az EU-csatlakozással egy időben fokozott politikai bizonytalanság uralta el Romániát. A most kialakult kisebbségi koalíciós kormány túlélése az ellenzéki szociáldemokraták külső támogatásán múlik, és jóllehet ez az érdekházasság rövid távon csökkenti a politikai felfordulások kockázatát, a szigorúan végrehajtott szerkezeti reformok és a makrogazdasági kockázatokra adott kormányzati válaszok esélye a következő hónapokban csekély, áll az elemzésben.

A Standard & Poor's a csütörtöki román kilátásrontáshoz fűzött elemzésében azt írta: komoly besorolási aggály forrása a belső kereslet és a meredeken növekvő hitelkiáramlás kezelési módja, abban az összefüggésben, hogy a román gazdaság saját potenciálja feletti ütemben növekszik - tavaly 7,7 százalékkal bővült -, és ezt növekvő folyómérleg-hiány kíséri; ennek GDP-arányos mértéke 2006 végén 10,3 százalék volt.

A stabil kilátás az alacsony román közadósságot, az erős növekedési potenciált és az EU-tagságból eredő gazdaságszerkezeti javulás hosszú távú kilátását, ugyanakkor a korlátozott költségvetési rugalmasságot és a gyengülő külső likviditást is tükrözi, áll a Standard & Poor's csütörtöki londoni elemzésében.

Az S&P tavaly szeptemberben javította pozitívra stabilról a román adósosztályzatok kilátását a román gazdaság szerkezetének és intézményrendszerének javulására, valamint a januári EU-csatlakozásra hivatkozva. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS