2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromezer kilométer kerékpáron a csángók anyanyelvi miséjéért

2007. április 10. 15:01, utolsó frissítés: 15:03

A moldvai csángók magyar nyelvű miséjéért indul 40 napos, háromezer kilométeres figyelemfelkeltő kerékpáros zarándoklatra április 22-én a magyarországi székhelyű, Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület alelnöke, aki útja során petíciót szeretne átadni Vatikánban - mondta el az egyesület alelnöke az MTI-nek kedden. Ferkó Zoltán alelnök a fővárosból, a Bazilikától indul a déli szentmisét követően. Indulás előtt a moldvai csángó zenét játszó Mokányos együttes muzsikál majd, s kisebb táncházat is tartanak az érdeklődőknek.

Az alelnök útja egészen a Vatikánig vezet egy petícióval, amelyet a csángók magyar nyelvű misézése érdekében fogalmaztak meg. Ferkó Zoltán innen a csíksomlyói búcsút érintve érkezik majd meg Moldvába. Mint elmondta, útja több szakaszáról már jelezték segítőszándékú emberek csatlakozási szándékukat. Hozzátette: céljuk, hogy mozgalmat teremtsenek a moldvai csángók magyar nyelvű miséjéért.

"Ha nem sikerül az életvitelüket alapvetően meghatározó szakrális közeg, a templom nyelvét legalább részben magyarra váltani, a jelenleg 16 faluban működő oktatási program által biztosított heti legfeljebb öt magyaróra nem tudja majd megakadályozni a legkésőbb két-három nemzedék múlva bekövetkező teljes nyelvváltást" - mondta el.

Ferkó Zoltán idézte a román alkotmányt is, amely az identitáshoz való jog kapcsán rögzíti: "az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek számára az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitás megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez való jogot."

A kerékpáros zarándoklat útvonala Magyarországon érinti a fő észak-dunántúli római katolikus egyházi központokat, majd Bécsen és Velencén keresztül éri el a Vatikánt. Visszafelé Dél-Magyarországon át Déva érintésével Gyulafehérvárra érkezik. Ezután Kolozsváron keresztül pünkösd szombatján ér Csíksomlyóra, majd Gyergyószentmiklós után a Békás-szorosnál lépi át a tervek szerint az ezeréves országhatárt. Útja során érinti Iaşi-t, a római katolikus egyház moldvai központját, majd Bákót, a moldvai csángóság közigazgatási központját. Ferkó Zoltán ezt követően pedig elmegy minden olyan faluba, ahol jelenleg magyar nyelvű oktatás zajlik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS