2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vosganian: nem nő a GDP 2,8 százaléka fölé idén az államháztartási hiány

2007. április 10. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter szerint nem valószínű, hogy az államháztartási hiány az idén meghaladná a GDP-hez viszonyított, tervezett 2,8 százalékot. Szerinte ugyanis nehéz elképzelni, hogy emelnék a hiányplafont, mivel már - mint mondta - a 2,8 százalék is közel van a maastrichti küszöbhöz.

Mint ismeretes, Románia első konvergencia-programjának értékelésekor, márciusban, az Európai Bizottság államháztartási pozíciójának javítására sürgette a kományt hangsúlyozva, hogy bár középtávon a konvergencia-program tartható célkitűzéseket tartalmaz, jövőre és azt követően az államháztartási hiány magasabb lehet a tervezettnél, és meghaladhatja a hazai össztermékhez viszonyított 3 százalékos európai kritériumot. Ellenzi ezért a testület a programból idénre kiolvasható pénzügyi lazítást. A GDP 15 százalékát kitevő államadósság-hányad viszont Brüsszel szerint dicséretesen alacsony, és annak további csökkenése is várható.

A kormány tavalyra végül 2,5 százalékos GDP-arányos deficitcélt állított be, a szaporítani tervezett infrastrukturális beruházások miatt. Az eredeti cél 0,5 százalékos hiány volt, a célszámot az év során négyszer emelték, de a januárban Brüsszelbe küldött konvergencia-programban végül is csak 2,3 százalékos hiányt jelenthettek tavalyról. Az októberben elkészült költségvetési terv szerint az államháztartási hiánycél idén a GDP 2,8 százaléka, de a konvergenciaterv már csak 2,7 százalékot említ a GDP-hez képest. A 2009-ig szóló konvergencia-program szerint 2008-ra 2,6 százalékos, 2009-re 2,0 százalékos a román kormány hiányterve.

A brüsszeli bizottság szerint e tervek nem tartalmaznak kellő tartalékot, és nincs megmagyarázva, bizonyítva, mitől várható a hiány jelentős csökkenése 2009-ben. A sokirányú bizonytalanságot jól jelzi, hogy az EU-bizottság legutóbbi, őszi hivatalos becslése szerint Románia államháztartási hiánya tavaly csak 1,4 százalékos volt a GDP-hez képest. Idénre és jövőre a bizottság 2,6-2,6 százalékot jósolt Romániának, 2009-re még nincs számszerű előrejelzése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS