2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ANI-törvény elfogadását sürgeti Tăriceanu

2007. április 11. 15:48, utolsó frissítés: 15:51

Erélyesebb fellépést kért tegnapi sajtótájékoztatóján a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) törvény kapcsán Călin Popescu-Tăriceanu kormányfőtől és Tudor Chiuariu igazságügyi minisztertől Gunther Krichbaum, a német Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának romániai raportőre. Kérését mintegy meghallgatva, ma a kormányülést megelőzően Tăriceanu bejelentette, tegnap telefonon tárgyalt ezügyben Nicolae Văcăroiu szenátusi házelnökkel, felkérve, sürgesse meg a törvény elfogadásának procedúráját.

Tegnap egyébként Krichbaum elég keményen támadta a román politikumot az ANI-törvény körüli hercehurca miatt. A német politikus szerint a jogász szenátorok „felhígították” a Feddhetetlenségi Ügynökség létrehozásáról szóló törvényt, továbbá arra hívta fel az újságírók figyelmét, hogy „igen lelassult az ANI létrehozásáról szóló törvény elfogadása.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit ért a kormányfő és a tárcavezető erélyes fellépése alatt, a német politikus elmondta, korábban Monica Macovei volt igazságügyi miniszter és Traian Băsescu államfő támogatta a jogszabály elfogadását. „Úgy hiszem, egyes honatyáknak sérülnének érdekeik a törvény elfogadása által”, mondta Krichbaum, hozzátéve azonban, hogy nem kívánja bírálni a parlament tevékenységét.

Mivel az újságírók nem találták kielégítőnek válaszát, ismét rákérdeztek, konkrétan mit kellene a miniszterelnöknek s az új tárcavezetőnek tennie. A német politikus elmondta, Brüsszel és a nemzeti kormányok egyaránt fel fogják kapni fejük az ANI-téma kapcsán. Főként olyan kontextusban, hogy az igazságügy terén Romániának még mindig sok feketepontja van, s ha nem teszi meg mielőbb a kért lépéseket, bármikor érvénybe léptethetik a védzáradékot. (mediafax, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS