2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A munkáltató köteles lesz fizetni alkalmazottai orvosi ellenőrzéseit

2007. április 12. 11:46, utolsó frissítés: 11:46

Fizetniük kell ezentúl alkalmazottaik orvosi ellenőrzéseit a munkáltatóknak. A kormány szerdán fogadta el az erre vonatkozó határozatot.

Ennek értelmében az állami és magán vállalatoknak egyaránt külön alapot kell elkülöníteniük alkalmazottaik orvosi ellenőrzéseire. A kötelező ellenőrzések sorában van az alkalmazáskori, valamint a megfelelőségi ellenőrzés, illetve bizonyos időközönként a megelőzési ellenőrzések.

Ennek az időközi ellenőrzésnek az a tulajdonképpeni célja, hogy megerősítse a munkáltatót abban, hogy alkalmazottja még mindig megfelel munkaköri leírásának, továbbá ezáltal időben fele lehet fedezni különféle betegségeket, ami által kezelésük is egyszerűbb s rövidebb időtartamú lehet.

A kormányhatározat arra is kötelezi a munkáltatót, hogy népszerűsítse az egészséget, egészséges életmódot a munkahelyen. Ez egy munkaügyi orvos bevonásával kell hogy történjen, akinek tanácsokat kell adnia az alkalmazottaknak egészségügyi és munkahelyi higiéniai kérdésekben.

A munkahelyi orvosi ellenőrzések szintén a munkaügyi orvosra hárulnak, aki köteles konzultálni a felmerülő betegségekről az alkalmazottak családi orvosaival. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS