2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összeesküvés és a nemzetgazdaság aláásásának gyanújával indult vizsgálat Codruţ Şereş ellen

2007. április 12. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

Összeesküvés és a nemzetgazdaság aláásásának gyanújával indítottak vizsgálatot az ügyészek Codruţ Şereş ellen. A volt gazdasági és kereskedelmi miniszter mellett a nyomozók további nyolc személyt gyanúsítanak az említett tettek elkövetésével. A gyanúsítottak között van többek között a Hidroelectrica vállalat két volt igazgatója és az energiaszabályozásért felelős országos hatóság vezetője.

A vád szerint az említett személyek hivatali visszaélést követtek el, és bűnszervezetet hoztak létre, amely a Hidroelectrica szerkezetére épült, ezáltal a törvényes hatáskörétől eltérő ügyletekbe vonva be a vállalatot. A főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztályának nyomozói szerint a gyanúsítottak visszaéltek pozíciójukból eredő befolyásukkal, és olyan ügyleteket bonyolítottak le, amelyek egyrészt tetemes kárt okoztak a Hidroelectricának, másrészt az ország gazdasági rendszerét is veszélyeztették.

A vád szerint a gyanúsítottak Románia energetikai rendszerének biztonságát veszélyeztették, így aláaknázták a nemzetgazdaságot. Mint ismeretes, tavaly Traian Oprea, a Hidroelectrica egykori vezérigazgatója ellen hivatali visszaélés miatt emeltek vádat. Ügyészek szerint 1,8 millió euróval károsította meg a Hidroelectricát.

Codruţ Şereş a vádpontok hallatán kijelentette: azok ugyanúgy légből kapottak, mint a kémkedés és árulás, amellyel az energetikaprivatizációs botrányban gyanúsítják. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS