2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Partnerségi megállapodást kötött a román és a magyar parlament

2007. április 12. 16:15, utolsó frissítés: 17:43

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar és a román parlament a gazdasági, kulturális kapcsolatok elmélyítése, s egyebek mellett a környezetvédelmi együttműködés érdekében csütörtökön.

A dokumentumot Szili Katalin magyar házelnök és Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke írta alá Pécsett. A megállapodás szerint a házelnökök a jövőben rendszeresen találkoznak majd, a külügyi, az emberi jogi, a munkaügyi, a környezetvédelmi parlamenti bizottságok pedig intenzívebben működnek együtt.

Szili Katalin az aláírást követő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy hasonló megállapodás már korábban is volt a magyar és a román parlament között, azt azonban Románia január elsejei európai uniós csatlakozásával célszerű volt "új pályára" állítani. A dokumentum amellett, hogy az európai parlamentközi együttműködést szabályozza, azon bizottságok együttműködését irányozza elő, melyek a Romániában élő magyarság érdekeit is szolgálják - hangsúlyozta.

Bogdan Olteanu közölte, szükségesnek tartja, hogy a magyar parlament is bekapcsolódjon a verespataki aranybánya-beruházással kapcsolatos monitoring tevékenységbe, mert bár a gazdasági fejlődés alapvetően fontos Románia számára, az építkezés környezetvédelmi feladatainak megoldásában együtt kell működni, ha abban más ország, jelen esetben Magyarország is érintett lehet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS