2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondással fenyeget Traian Băsescu

2007. április 13. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

Traian Băsescu államfő feltételes lemondásától voltak hangosak a tegnapi esti tévés beszélgető műsorok, s szintén ez a téma kap vezetőhelyet valamennyi mai napilapban.

A Cotidianul című napilapnak adott interjújában ugyanis az államfő úgy nyilatkozott, amennyiben a parlament többsége megszavazza a felfüggesztését célzó kezdeményezést, lemond tisztségéről.

Utalva az Alkotmánybíróság döntésére, Băsescu kijelentette, „ felfüggesztési próbálkozásnak nincs alkotmányossági motivációja, csupán politikai aktus”. „Ebben a helyzetben az államfő menesztése egy választási konfrontációt jelent köztem és a parlament között. Pedig szerintem a parlamentet védelmezni kell. Nem szabad kitenni annak a kockázatnak, hogy a román nép legyőzhesse. Éppen ezért, a felfüggesztésről szóló szavazás után a választópolgárok elé kell állítani mindazokat, akik ezt a visszaélést generálták” – véli az államelnök.

A román alkotmány előírásai szerint, ha egy államfő lemond, három hónapon belül államelnök-választásokat kell kiírni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS