2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hadicsel lenne Băsescu bejelentése?

2007. április 13. 13:36, utolsó frissítés: 14:33

Váratlan "hadicselnek", önnön arculatát javítani kívánó "politikai húzásnak" nevezik politikusi és sajtóberkekben Traian Băsescu államfő bejelentését, miszerint kész lenne lemondani, ha a parlament megszavazná felfüggesztését. Mint hangsúlyozzák, az államfő olyan pillanatban hozta nyilvánosságra „e közéletet sokkoló szándékát”, amikor a törvényhozó testületen belül már megindult, és a jövő héten talán le is zajlik a felfüggesztésével kapcsolatos - eredetileg az ellenzéki szociáldemokraták által kezdeményezett - procedúra.

Mint ismeretes, a másik két ellenzéki erő, a Konzervatív Párt (PC) és a Nagy-Románia Párt (PRM) csatlakozott e kezdeményezéshez, és talán a liberális párt honatyái is megszavaznák a kezdeményezést.

Csakhogy az államfő végleges leváltásához népszavazásra lenne szükség. Ha viszont az államfő lemond, akkor az alkotmány értelmében harminc napon belül előrehozott elnökválasztásokat kellene kiírni. A kommentátorok szerint


éppen ebben rejlik Băsescu "hadicselének" lényege:

mivel három éven keresztül sikertelenül próbálta kitúrni Călin Popescu-Tăriceanut miniszterelnöki székéből, most kényszerlépésre kárhoztathatja mind a kormányfőt, mind pedig Mircea Geoanát, a szociáldemokraták elnökét.

Előre hozott államfőválasztás esetén ugyanis a liberálisok és a szociáldemokraták egyaránt kénytelenek lennének húzóembereiket indítani Băsescu ellen, mégpedig a biztos vereség tudatában. Hisz a március végén készített felmérések szerint Băsescura a választópolgárok 40-44 százaléka voksolna, tehát fölényesen győzne. Tăriceanunak ráadásul - ha ringbe száll - le kellene mondania miniszterelnöki tisztségéről, vagyis Băsescu ezáltal elérné régóta áhított célját.

Ioana Lupea politikai szakíró az Evenimentul Zilei hasábjain kifejtette: ilyen esetben mindegyik párt gyakorlatilag feláldozná húzóembereit, akik e veszteség után nem sok jóra számíthatnak a jövőre esedékes helyhatósági és parlamenti választásokon.


Băsescu viszont megerősödve kerülne ki,


s ez jelentős politikai tőkét jelentene demokrata "kedvenceinek". Nem véletlen, hogy csak Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) elnöke minősítette kedvezően Băsescu bejelentését. Crin Antonescu, a liberálisok alelnöke ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az államfő e "húzása" csupán újabb arculatjavító lépés, a tőle megszokott, sokkoló cselek egyike.

Mircea Geoană szociáldemokrata pártvezér mindezek ellenére igyekszik továbbra is magabiztosnak mutatkozni, hangsúlyozva: ha törik, ha szakad, végigviszik a felfüggesztési procedúrát. Az ugyancsak szociáldemokrata


Ion Iliescu azonban visszavonulót fújt,

hangoztatva: Băsescu felfüggesztése már nem célja e pártnak. A bukaresti megfigyelők egy része maga is tudni véli, hogy a szociáldemokrata párton belül egyre nagyobb a tétovázás a procedúra folytatását illetően.

Egyes lapkommentátorok szerint a felfüggesztést kezdeményező pártok megszégyenülés nélküli "visszavonulásához" esetleg jó kapaszkodót jelenthet az alkotmánybíróság nemrég született - a parlament számára amúgy nem kötelező érvényű - határozata. Eszerint az államfő valóban alkotmányt sértett, de a taláros testület szerint az nem volt olyan mértékű, hogy indokolt legyen a tisztségéből való felfüggesztése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS