2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Geoană szerint meglesz a Băsescu felfüggesztéséhez szükséges szavazatszám a parlamentben

2007. április 16. 14:43, utolsó frissítés: 14:44

Megszavazzák a szociáldemokraták a Traian Băsescu államfő felfüggesztését célzó kezdeményezést – jelentette be a PSD három órás állandó bizottsági ülését követő mai sajtótájékoztatóján Mircea Geoană, az alakulat elnöke.

Mint hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a napokban egyes szociáldemokraták a felfüggesztésről való lemondásról nyilatkoztak, az alakulat egyöntetűen meg fogja szavaznia kezdeményezést.

Geoană továbbá kijelentette, meg van győződve arról, hogy a honatyák többsége meg fogja szavazni a kezdeményezést a parlament két házának e hétre várható együttes ülésén.

Mint ismeretes, a konzervatív pártiak is támogatják Băsescu felfüggesztését.

Ám úgy tűnik egyelőre csak ennyi biztos. A liberálisok és RMDSZ-esek egyelőre nem foglaltak egyértelmű állást. Mindkét párt úgy tűnik két táborra oszlik, vannak akik megszabadulnának az államfőtől, vannak akik nem támogatják a felfüggesztését célzó kezdeményezést.

Amint arról beszámoltunk, a liberálisok nevében Adrian Miuţescu, a PNL alelnöke nyilatkozott a múlt héten, mondván a PNL állandó bizottsága ugyan hétfőn (azaz ma – szerk. megj.) fog ebben a kérdésben dönteni, de biztos, hogy nem fogják megszavazni az államelnök felfüggesztését.

Ma, legkésőbb holnap hoznak döntést ez ügyben az RMDSZ-es honatyák is. Markó Béla szövetségi elnök a múlt héten még úgy vélekedett: a pártban megoszlanak a vélemények, "gyakorlatilag bármilyen döntés lehetséges.

Mint az sejthető volt, mai állandó bizottsági ülésükön a demokrata párti politikusok úgy határoztak, nemmel fognak szavazni a parlamentben a kezdeményezés kapcsán. Ezt Emil Boc, az alakulat elnöke jelentette be, döntésüket azzal indokolva, hogy az Alkotmánybíróság nem talált alkotmányossági kifogásokat az államelnök tevékenységében, cselekvéseiben. (hotnews, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS