2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az első negyedévben több mint 6 ezer román és bolgár munkavállaló érkezett Magyarországra

2007. április 17. 14:25, utolsó frissítés: 14:25

Az első negyedévben a két új európai uniós tagállam, Bulgária és Románia állampolgárai közül több mint 6 ezren kaptak munkavállalási engedélyt Magyarországon - közli a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja.

Mint ismeretes, a két állam állampolgárainak Magyarország nem adott szabad munkavállalást, de bizonyos szakmákban a munkaerőpiaci helyzettől függetlenül, automatikusan kiadják a munkaügyi központok az engedélyt. Ilyen engedélyt az első negyedévben 1.460 személynek adtak ki. Más szakmákban a szokásos módon, a munkaerőpiaci helyzet alapján kaphatják meg az engedélyt a két ország állampolgárai, ilyen engedélyhez ebben az időszakban 3.460 munkavállaló jutott.

A harmadik engedélytípus a zöldkártya igazolás. Ezt azok kapják meg akik már legalább egy éves legális magyarországi munkavállalást tudnak igazolni. Ilyen engedélyhez az első negyedévben 1.140 személy jutott ezekből az országokból.

Az új uniós tagállamok munkavállalóinak foglalkoztatását kormányrendelet szabályozza. Eszerint Magyarország negyedévente felülvizsgálja azon foglalkozások listáját - a szociális partnerek véleményét is figyelembe véve - amelyek esetében automatikusan megkapják az engedélyt az új uniós tagországok munkavállalói. A munkaügyi központok eddigi tapasztalatai szerint újabb 16 foglalkozás is felkerülhetne a listára.

Ezek közé tartozik például az ügynök, a vásári árus, a felszolgáló, a tetőfedő, a bádogos, a tehergépkocsi-vezető. A szaktárca álláspontja szerint a szabad munkavállalás fokozatos engedélyezése a magyar munkaerőpiaci feszültségek nélkül teszi egyre könnyebbé e két országból a munkavállalást.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatalban az MTI érdeklődésére elmondták: szinte az összes kiadott engedélyt román állampolgárok kapták meg. Az automatikusan kiadható engedélyhez 11, a szokásos engedélyhez 77, a zöldkártya igazoláshoz 4 bolgár állampolgár jutott. Ez összességében még a 100-at sem éri el a mintegy 6.060 engedélyből. A román állampolgárok elsősorban a Budapest környéki, illetve a dél-alföldi régióban vállalnak munkát.

A bolgár állampolgárokat korábban se érdekelte a magyarországi munkavállalás. A múlt évben is a korábbi évekhez hasonlóan a legnagyobb érdeklődés a romániai magyar nemzetiségiek részéről volt a magyarországi munkavállalás iránt. A román állampolgároknak több mint 33 ezer általános és 1.900 mezőgazdasági szezonmunka engedélyt adtak ki a múlt évben.

A második ebben a rangsorban Ukrajna, az innen érkező többnyire szintén magyar nemzetiségű munkavállalók 8.900 általános, 280 mezőgazdasági szezonmunka engedélyt válthattak ki. A Szerbia Montenegróból érkező ugyancsak jórészt magyar nemzetiségű állampolgároknak 1.900 munkavállalási engedélyt adtak ki.

Nem sokkal kevesebb, 1.470 volt a kínai munkavállalóknak kiadott engedély. A Mongóliából érkezők 790, a Japánból érkezők 730, a Németországból érkezők 710 munkavállalási engedélyhez jutottak.

A 300 feletti munkavállalási engedélyt osztrák, francia, amerikai, vietnami munkavállalók nyerték el. A többi országból 300-nál kevesebb munkavállalónak adtak munkavállalási engedélyt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS