2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román rendőrök felelősek a februári koszovói tüntetésekben meghalt két albán életéért

2007. április 18. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

Román rendőröket terheli a felelősség azért, mert a februári pristinai tüntetésekben meghalt két koszovói albán és két másik megsebesült - derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott ENSZ-vizsgálatból.

A két albánnal gumilövedékek végeztek, amelyeket román ENSZ-rendőrök lőttek ki fegyvereikből. A teljes, 75 fős román egységet hazarendelte Bukarest annak ellenére, hogy a világszervezet illetékesei kérték: 11 rendőrt közülük addig ne hívjanak vissza, amíg a február 10-i tüntetés ügyében nem zárult le a vizsgálat.

Az ENSZ koszovói rendezési terve ellen kirobbant, azonnali függetlenséget követelő megmozdulás részvevői a biztonsági előírásokat súlyosan megsértve megrohamozták a pristinai kormányzati épületek köré vont kordont. A rendfenntartó erők és a demonstrálók összetűzése végül két emberéletet követelt. További két személy súlyosan megsebesült, tucatnyi ember a könnygáz hatása miatt kórházi kezelésre szorult.

Robert Dean, az ügyben eljáró ENSZ-ügyész jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a lőfegyverhasználat jogosulatlan és igazolhatatlan volt és elkerülhető lett volna a két albán halála.

Az ügyész ugyanakkor közölte: nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy azonosítsák azokat a román rendőröket, akik a halálos lövéseket leadták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS