2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötmillió eurós hiány a TVR-nél

2007. április 18. 10:39, utolsó frissítés: 10:41

Ötmillió eurós a hiány a közszolgálati televízió (TVR) költségvetésében, ezért bizonytalanná vált Tudor Giurgiu vezérigazgató jövője az intézmény élén.

Tudor Giurgiut, a harmincöt éves tehetséges filmrendezőt 2005-ben nevezték ki a TVR vezérigazgatójává. Bukarestben Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök embereként tartják számon, mivel a 2004-es parlamenti választások után kialkudott politikai algoritmus szerint a kormányfő által vezetett Nemzeti Liberális Pártot (PNL) illette meg a közszolgálati televízió vezetése.

A parlament mindenfajta bonyodalom nélkül elfogadta ezt a kinevezést, hiszen Giurgiu filmes múltját általánosan elismerték a közéletben.

Noha a vezérigazgató sokak szerint sikeres arculatváltást hajtott végre az elöregedettnek és korszerűtlennek tekintett közszolgálati televízió műsor rácsán, tevékenységének eredményességét sokan mégis megkérdőjelezik. A TVR tavalyi működéséről szóló jelentésből ugyanis kiderül, hogy az intézmény több mint ötmillió eurós veszteséget halmozott fel. Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy több olyan saját produkciót gyártottak, amelyekre hatalmas összegeket fordítottak, alacsony nézettségük miatt azonban nem térült meg a beruházás. A túlköltekezés tekintetében Giurgiunak azt is felróják, hogy tanácsadóinak túl nagy fizetéseket osztogatott.

A közszolgálati televízió körüli botrányok az év elején kezdődtek, amikor kiderült, hogy a TVR nem közvetíthet többé labdarúgó mérkőzéseket az első osztályú bajnokságból, mivel elmulasztotta idejében kifizetni a közvetítési jogokért felszámolt, szerződésben megállapított összegeket. Márpedig a televízió működését értékelő tavalyi jelentés kimutatta, hogy a futballmeccsek vonzották a legtöbb nézőt.

A sajtó szerint a vezérigazgatótól saját kollégái is elpártoltak, hiszen a TVR igazgatótanácsa nem szavazta meg a jelentést. Az egy éves tevékenység mutatóit tartalmazó dokumentumot a parlamenthez is eljuttatták. Giurgiu sorsa gyakorlatilag a törvényhozó testületben dől majd el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS