2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu nyeregben érzi magát, felfüggesztése kapcsán megoszlik a honatyák véleménye

2007. április 18. 11:19, utolsó frissítés: 2007. április 19. 10:25

Traian Băsescut látszik erősíteni az Alkotmánybíróság állásfoglalásának tegnap napvilágot látott indoklása, amelyre alapozva az államfő nyeregben érzi magát, miközben alaposan megoszlik a honatyák véleménye azzal kapcsolatban, vajon meg kell-e szavazniuk az államfő felfüggesztését tisztségéből. Az alkotmánybírósági indoklás alapgondolata:


a mindenkori államfőre az alaptörvény nagyon is cselekvő szerepet ró,

őrködnie kell az állami intézmények működése fölött. Bármikor részt vehet a kormányüléseken, kérheti a kormányfő és a hírszerző szolgálatok vezetőinek menesztését, felülvizsgáltathatja a lezárt bűnvádi eljárásokat, állást foglalhat kül- és belpolitikai kérdésekben, fenntarthat szoros kapcsolatot azzal az alakulattal - jelen esetben a demokrata párttal -, amelynek támogatásával annak idején mandátumot szerzett.

A taláros testület ennek alapján úgy véli: az elnök felfüggesztését érintő kezdeményezés alapjául szolgáló alkotmánysértések korántsem súlyosak, legalábbis az alkotmánybírák szerint azok nem veszélyeztették az állam intézményeinek működését. Az indoklás után - úgy tűnik -


Băsescu nyeregben érzi magát.

Keddi beszédében leszögezte: nyugodt a lelkiismerete, és kész öt percen belül lemondani tisztségéről, ha a parlament megszavazza felfüggesztését.

Ha ugyanis nem mondana le, csak népszavazás útján lehetne őt véglegesen lemondatni, de tekintettel magas népszerűségi mutatójára, sokak szerint ez aligha következik be. Ugyanakkor sokan látják úgy, hogy az elnök önkéntes lemondását követő előrehozott elnökválasztásból ismét Băsescu kerül majd ki győztesen, így nem csupán a hátralévő két és fél évre, de


további öt esztendőre is bebetonozhatja magát a Cotroceni-palotába.

Amint arról már beszámoltunk, a felfüggesztési procedúrát a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte, és a Konzervatív Párt (PC), valamint a Nagy-Románia Párt (PRM) is felkarolta. A sajtó szerint azonban honatyáik egy részének az eltökéltségét megingatta Băsescu lemondással való fenyegetőzése, így nem tudni, hogy a titkos voksolás során ki miként foglal majd állást.

A PSD–PC–PRM államfő-ellenes koalíciónak ebben az ügyben szüksége van a kormánypártok - azaz a liberálisok és az RMDSZ szavazataira. A demokraták bizonyosan a menesztés ellen voksolnak, a liberálisok még nem foglaltak állást határozottan, az RMDSZ frakciói pedig úgy döntöttek: képviselőik és szenátoraik lelkiismeretére bízzák, miként cselekszenek. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS