2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerdán és csütörtökön teniszezik, a többi napokon viszont teljes gőzzel vezetné az országot Văcăroiu

2007. április 18. 16:25, utolsó frissítés: 2007. április 19. 10:26

"Amennyiben felfüggesztik Traian Băsescut, és az államfő lemond tisztségéről, az államfői szék átmeneti betöltése idejére, a választásokig, új csapattal érkezem a Cotroceni palotába – jelentette be ma Nicolae Văcăroiu, a szenátus elnöke.

"Ha az államelnöki funkció átmeneti betöltése három-négy hónapnál hosszabb időszakra is kiterjed, a jelenlegi cotroceni-i gárdát teljesen le kell cserélni. Ez azért szükséges, mert rengeteg tennivaló akad, hiszen szeptemberben NATO-csúcstalálkozót kell szervezni Bukarestben" – magyarázta a szenátusi elnök.

Văcăroiu hangsúlyozta, amennyiben Băsescut harminc napra függesztik fel, nem költözik be a Cotroceni palotába, az államelnöki feladatokat a szenátusban kezeli majd.

Továbbá elmondta, igazából nem szeretné az államelnöki tisztséget betölteni, viszont ha ez elkerülhetetlen, rendelkezik azzal a gyakorlati tudással, amelyet ez a funkció megkövetel.

"Roppant kellemetlen helyzetbe kerülök majd, ha az államelnököt kell helyettesítenem. Ennek a tisztségnek a betöltése nem melegít, mert az államfőt választják " – jelentette ki Văcăroiu. Hozzátette, valójában a szenátus elnöki mandátumát szeretné letölteni.

Újságírói kérdésre elmondta, azt sem tarja kizártnak, hogy Bogdan Olteanu kerüljön az ideiglenes államelnöki funkcióba. "Az alkotmány szerint nekem kell betöltenem az átmeneti államelnöki funkciót, csak abban az esetben hárulna a felelőség Bogdan Olteanura, ha én egészségügyi gondokkal küszködnék. Azonban az egészségi állapotom kifogástalan, az egyetlen gond az, hogy szerdán és csütörtökön teniszedzésen veszek részt, ekkor nem biztos hogy ráérek" – viccelődött Văcăroiu.

A két ház állandó bizottsága ma határozta el, hogy csütörtökön reggel kilenc órára hívja össze a képviselőket és szenátorokat, amelyen majd megvitatják és szavaznak Traian Băsescu felfüggesztésének ügyében.

Az államelnök felfüggesztésének kérdését a képviselők és a szenátorok többségi szavazata dönti majd el.(mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS