2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félórás késéssel startolt a Băsescu felfüggesztéséről vitázó parlamenti ülés

2007. április 19. 10:28, utolsó frissítés: 10:38

A folyosón lézengők miatt 25 perces késéssel kezdődött a parlament plenáris ülése, melyen Băsescu elnök felfüggesztése a tét. A 469 parlamenti tag közül 342-en vannak jelen. Az ülésterembe megérkezett Tăriceanu miniszterelnök, aki egyben a liberális párt képviselője is, de a sajtónak nem nyilatkozott.

Az államfő tegnap esti sajtónyilatkozatában jelentette be, hogy nem vesz részt az ülésen. Kemény hangú beszédében arra figyelmeztette a pártvezetőket és az egész politikai elitet, hogy kizárólag az ő felelősségük, ha a felfüggesztés miatti bizonytalan helyzetre hivatkozva a hitelminősítő intézetek lepontozzák az országot, és kezdenek elmaradozni a befektetők.

Az utóbbi hét nyilatkozatai alapján ítélve valószínűsíthető, hogy a Băsescu leváltását leginkább szorgalmazó PSD eléri célját. A liberális párt a szenátorok, képviselők lelkiismeretére bízta a szavazást. Szintén saját belátásuk szerint szavaznak az RMDSZ politikusai. Mivel a PSD, a PRM és a PC hivatalosan bejelentette, az elnök menesztésére szavaz, Traian Băsescu sorsa mindössze hét vokson múlik. A felfüggesztéshez 235 igen szavazat szükséges.

Az elnök különben már egy hete bejelentette: nem várja meg a személyéről végső soron döntő népszavazást, hanem felfüggesztése esetén "öt percen belül" lemond tisztségéről. Ez esetben soron kívüli államfőválasztást kell kiírni. Politikai elemzők szerint ezzel Băsescunak, mint az ország még mindig legnépszerűbb politikusának az a célja, hogy versenybe kényszerítse a pártok húzónévnek számító politikusait.

Băsescu tegnap este már előre jogellenesnek minősítette az esetleges felfüggesztést, arra hivatkozva, hogy az Alkotmánybíróság nem tartotta megalapozottnak a PSD az államfő ellen felhozott vádjait. A taláros testület szerint tehát az elnökként nagyon aktív Băsescu tettei nem sértették meg az alaptörvényt.

A mai menetrend: a parlamenti ülés az államfő ellen felhozott 19 vádpont, illetve a felfüggesztési javaslat ismertetésével kezdődik – a dokumentumot 182 honatya írta alá. Majd a plenáris ülés hivatalosan is értesül az Alkotmánybíróság döntéséről, melyet azonban nem kötelező követnie. A napirenden Băsescu felszólalása is szerepel, de ez minden jel szerint elmarad. A parlamenti pártoknak összesen 171 percnyi idejük van a vitára, majd állóurnás titkos szavazás következik. A döntés ezután ismét az alkotmánybíróság asztalára kerül. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS