2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu rögtön megírja lemondását, ha felfüggesztik, de később nyújtja csak be

2007. április 19. 13:08, utolsó frissítés: 13:17

Traian Băsescu rögtön megírja lemondását, ha a parlament ma felfüggesztéséről dönt, de a dokumentum benyújtásával kivárja még az Alkotmánybíróság döntését – számol be a Hotnews portál.

A taláros testületnek arról kell határoznia, hogy a felfüggesztési procedúra során betartották-e a honatyák a törvényt. Döntésük megjelenik a Hivatalos Közlönyben, s ekkortól lesz hatályos a felfüggesztés.

Az államelnöki hivatalból származó forrásokra hivatkozva a Hotnews azt közli, ez lesz az a pillanat, amikor Traian Băsescu hivatalosan benyújtja lemondását.

A második forgatókönyv, ha az elnök valóban öt perccel a felfüggesztés után lemond, mint ahogy korábban hangoztatta. A vonatkozó jogszabályok szerint ha egy államfő lemond, akkor a parlament két házának ezt tudomásul kell vennie a döntést, s a két házelnök kézjegyével ellátott dokumentumot az Alkotmánybírósághoz kell továbbítaniuk. Ezzel egy időben az államfőnek is irásbeni kérelmet kell benyújtania a taláros testülethez.

Ez a procedúra két-három napig is eltarthat, a szenátus elnöke pedig csak ezt követően válik ideiglenes államfővé. (hotnews, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS