2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: nem akarunk parlamenti köztársaság helyett banánköztársaságot

2007. április 19. 13:50, utolsó frissítés: 13:52

„Nem akarunk a parlamenti köztársaság helyett banánköztársaságot. Nem fogadhatjuk el, hogy Romániában személyiségkultusz legyen” jelentette ki parlamenti felszólalásában Markó Béla RMDSZ-elnök.

Mint hangsúlyozta, azt szerette volna, ha a parlament két házának mai együttes ülésén nem az államfő felfüggesztése lenne a téma, hanem az uniós taggá vált ország főbb célkitűzései.

Markó kiemelte, Románia nincs útelágazásban, ahogyan azt az államfő állítja, s az RMDSZ-elnök szerint nem is kell minden a szemétbe dobni, ami 1989 után történt, s nem kell mindent elölről kezdeni.

„Meg kell oldanunk a korrupció problémáját? Igen. Folytatnunk kell a decentralizációt? Természetesen. Újra kell gondolnunk az állam egyes intézményeinek a működését? Persze. Megoldást kell találnunk a kisebbségek gondjaira? Evidens. (…) Ha az államfő vitát kezdeményez ezekben a kérdésekben, készen állunk bármikor részt venni, s minél hatékonyabban együttműködni. Nem vagyunk viszont hajlandóak mindent semmissé nyilvánítani, amit eddig tettünk, nem akarunk visszafordulni utunkból” - összegzett Markó Béla a Ion Cristoiu politikai elemző szerint kemény hangú beszédében. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS