2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Berceanu: ha a PNL és az RMDSZ "rosszul szavaz", fenéken billenti őket a PSD

2007. április 19. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

"Igazán furcsa szövetségesek kerültek most össze. Mi a köze a PNL-nek a PSD-hez, vagy az RMDSZ-nek a PRM-hez?" – tette fel a költői kérdést beszédében Radu Berceanu volt szállítási miniszter. A demokrata párti (PD) politikus meg is adta a választ: a háttérben ugyanazok az erők működnek, például "egyes PNL-tagok a PSD-nek adományoznak pénzt választási időszakban, vagy PSD-kormányzattól kapnak olajfinomítókat, illetve elengedik a cégeik tartozását" – célzott Dinu Patriciura és a Rompetrol-botrányra Berceanu.

"És hogy mi köze az RMDSZ-nek a Nagy-Románia Párthoz, azt talán majd később megtudjuk, mert én jelenleg képtelen vagyok magyarázatot találni", fejtegette.

A PNL és az RMDSZ a honatyái lelkiismeretére bízta a ma délutáni szavazást. "Ezt értsem úgy, hogy a többiek lelkiismeretlenül szavaznak?" – ironizált Berceanu, hozzátéve, feltűnő, hogy pont ez a két párt van kormányon. "Az ő lelkiismeretüket kizárólag a kormányzás nyomasztja, mert ha rosszul szavaznak, a két pártot fenéken billenti az őket a kirakatban tartó PSD", mondta az exminiszter.

Véleménye szerint a két előző elnök, Iliescu és Constantinescu úgy fogta fel saját szerepét, hogy lehetőleg ne foglalkozzanak a "messzire szagló dolgokkal". "Egyesek az 1992 és 96 közötti nyugalomra vágynak, mikor Iliescu volt az elnök és Văcăroiu a kormányfője. Akkor ugrott csekély 300 százalékra az infláció, akkor volt a Bancorex, a Caritas, a Dacia Felix-csők, a cigaretta-botrány és a jugoszláv olajembargó megsértése", ostorozta az ellenfeleket Berceanu.

Szerinte Băsescu elnök abban "hibázott", hogy nyilvánosan elítélte a kommunizmust, nem foglalkozva azzal, hogy a mostani politikai elitben régi funkcionáriusok és Securitate-tisztek ülnek, akik "most összefogtak, mert fontosabb dolgok kötik őket össze, mint holmi, a közönség előtt eljátsztott politikai elvek".

Ez a réteg valóságos csőrendszert épített ki, hogy a közpénzek az ő zsebükbe csorogjanak – jelentette ki Berceanu, oly mértékben ismételve Băsescu szokásos vádjait, hogy gyakorlatilag helyettesítette az ülésről távolmaradó államfőt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS