2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: Băsescu mondjon le – nincs szükség árnyék-államfőre sem!

2007. április 19. 15:45, utolsó frissítés: 16:02

Az államfő felfüggesztését kommentáló beszédében Tăriceanu gyakorlatilag azt követelte Băsescutól, hogy szűnjék meg politikusnak lenni. A miniszterelnök értékelése szerint az államfőnek be kell tartania korábbi bejelentését, mely szerint ha a parlament ellene szavaz, akkor lemond. Tăriceanu politikusként úgy értékeli, hogy az elnök távozása akarva-akaratlanul is azzal egyenértékű, hogy Băsescu beismeri: kudarcot vallott.

"Véleményem szerint semmi erkölcsi alapja nincs arra, hogy újra államfőnek jelöltesse magát", fejtegette a láthatóan vidám kormányfő. Majd igyekezve szigorú arcot vágni, kifejtette: elvárja az államfőtől, hogy szakítsa meg minden kapcsolatát az összes állami intézménnyel, melyeknek közük van az elnöki hivatalhoz. "Egy ideiglenes államfő mellett nincs szükség árnyék-államfőre" – jelentette ki Tăriceanu, az államfőnek a titkosszolgálatokkal való, hivatalból fenntartott kapcsolataira célozva.

A kormányfő előre figyelmeztette az egyelőre hallgató államfőt, illetve a parlamenti politikusokat, ne kezdjenek újabb nyilatkozatháborúba arról, jogos volt-e a parlament döntése, mert a felfüggesztéshez a törvényhozásnak egyértelműen alkotmányos joga fűződik.

A választók nyugalmat várnak, és azt, hogy a kormányzat kihasználja az EU-csatlakozás előnyeit, magyarázta a miniszterelnök, ismét arra figyelmeztetve a politikai elitet, hogy a rendkívüli elnökválasztás kampánya két hónap múlva kezdődik csak, addig tehát nyugalomra van szükség. "A kabinet be fogja bizonyítani, hogy az ország igenis kormányozva van" – jelentette ki a miniszterelnök. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS