2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A neten szerveződik a Băsescu-párti tüntetés az Egyetem térre

2007. április 19. 16:42, utolsó frissítés: 17:12

Az államfő szóvivője is megerősítette: Băsescu elnök is kimegy a felfüggesztése ellen tiltakozókkal találkozni a bukaresti Egyetem (Universităţii) térre. A spontánnak ható tüntetés szervezése kör-emailben, a fontosabb hírszájtok fórumain, sms-ben és a különféle azonnali üzenetküldőkön, például Yahoo Messengeren folyik.

Egyik olvasónk a következő messenger-üzenetet kapta: "18:30 órakor Băsescu elnök támogatására szerveződik nagygyűlés az Egyetem téren. Kérjük, vegyenek részt ezen a gyűlésen, és fejezzék ki tiltakozásukat a korrupt parlamenti tagok visszaélése ellen. Küldje tovább az üzenetet".

A Hotnews hírportál fórumain is a késő délutáni tiltakozó akció a fő téma, akárcsak számos napilap olvasói fórumain. SMS-ben és messengeren a következő angol nyelvű felhívás kering: "Let's kick some parlamentars ass!!!! (This in mass, but only mass could do it)". "Ki kell mennünk az utcára... hogyha mi választottuk meg a parlament tagjait, szintén nekünk kell megmutatnunk, hogy már nem képviselnek minket... szégyelljék magukat... szégyelljék magukat az ország előtt" – írja az egyik dühös Hotnews-olvasó.

Mircea Geoană, a felfüggesztést kezdeményező PSD elnöke máris óvott attól, hogy Ukrajna-szerű állapotok uralkodjanak el. A Demokrata Párt – melyet Băsescu vezetett választási győzelemre 2004 őszén –, bejelentése szerint a PD-nek semmi köze az Egyetem téri gyülekezéshez.

Az összképhez tartozik, hogy az Egyetem tér szimbolikus helyszín: itt zajlott a híres "golaniada", vagyis az Iliescu-rezsim ellen folytatott masszív tüntetéssorozat 1990 április 22. és 1990 június 13-15. között, mikor az államfő felhívása nyomán feltüzelt bányász-csapatok verték szét a tüntetést és számos pártszékházat, középületet Bukarest belvárosában. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS