2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu felől még mindig se kép, se hang. De sejthető, hogy le fog mondani

2007. április 19. 17:13, utolsó frissítés: 17:31

Hivatalos források megerősítették a Mediafax hírügynökségnek, hogy Traian Băsescu államfőnek valóban szándékában áll lemondani felfüggesztett államfői tisztségéből. Ám lemondása benyújtásával – amint az már korábban szóba került – az államelnök kivárja, hogy a parlament mai döntése megjelenjen a Hivatalos Közlönyben.

Băsescunak az Alkotmánybírósághoz kell eljuttatnia lemondását. amelyik pillanatban pedig a taláros testület kezébe kerül az irat, regisztrálja azt, életbe is lép a lemondás.

A vonatkozó jogszabályok szerint a menetrend a következő: a parlament elfogadja az államfő felfüggesztését célzó határozatot. Ez az, ami már megtörtént. Legtöbb 48 órán belül ezt a döntést el kell juttatni az államelnöki hivatalhoz és a kormányhoz, s meg kell jelentetni a Hivatalos Közlönyben.

Eközben az Alkotmánybíróságnak tudomásul kell vennie, hogy üresen maradt az államelnöki szék, s el kell fogadniuk átmeneti államfőként a szenátus elnökét. Erre várhatóan holnap kerül sor, az Antena3 hírtévé információi szerint a parlament határozatát máris elküldték a taláros testülethez, amely holnap ül össze, s veszi tudomásul, hogy államelnök nélkül maradt az ország.

Egyébként Adriean Videanu demokrata párti ügyvezető elnök arra hívta fel Băsescu figyelmét, jobb ha megvárja, hogy kézbesítsék neki a parlament határozatát, s csak azután adja be lemondását.

„Öt perccel a parlamentI bejelentést követően lemondani becsületbeli ügy, de arra hívom fel a figyelmét, hogy jobb ha kivárja a procedúra lezárultát” - fejtette ki Videanu. (mediafax, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS