2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu negyedszeri győzelmet ígért az Egyetem téren

2007. április 19. 19:46, utolsó frissítés: 21:03

Valósággal át kellett törnie magát háromezresre becsült tömegen Băsescunak az ideiglenes színpadig és a hangfalakig, miután – a tudósítások szerint – szabálytalanul parkolt le az Egyetem téren, akadályozta az egész forgalmat.

A tömeg "Ne mondjon le! Ne mondjon le" skandálással fogadta az államfőt, aki azzal indított, hogy "két és fél év után ismét találkoztunk". Băsescu arra célzott, hogy a PNL-PD pártszövetség is az Egyetem téren, az 1990-es golán-tüntetéssorozat színhelyén ünnepelte választási győzelmét.

"Vettem az üzenetet, azt fogom tenni, ami jó az országnak. El kell mondanom magunknak, hogy amíg a formalitások le nem zárulnak, addig még Románia törvényes elnöke vagyok" – válaszolta a tömegnek a felfüggesztett államfő, közölve, nincs szándéka választási beszédet mondani. Ám arról nem beszélt, hogy továbbra is fenntartja lemondási szándékát, illetve az elhíresült "ötperces" határidő lejártával mikor akar távozni a Cotroceni-palotából.

"Akkor fogom elmondani az igazságot a jelenlegi kormányzatról, mikor beindul a választási kampány", mondta. "Egészen biztosan alkalmunk lesz negyedjére is találkozni" – folytatta, felsorolva, hogy kétszer, 2000-ben és 2004-ben is ő nyerte a főpolgármesteri választásokat, majd az elnökválasztást is.

"Kötelességem azoknak az érdekeit képviselni, akik megválasztottak (...) nincs miért bocsánatot kérnem senkitől. Biztosíthatom magukat arról, hogyha egyetlen pontban is nem nekem adott volna igazat az alkotmánybíróság, elmentem volna a parlamentbe a mai ülésre, és bocsánatot kértem volna a román néptől" – mondta Băsescu, burkoltan további nagygyűléseket ígérve be. A tömegben valaki az 1989-es forradalmi jelképet, a lyukas trikolórt lengette.

Elmondása szerint ha belement volna abba, hogy tárgyaljon a pártokkal, akkor a felfüggesztés meg sem történt volna. Eltávolíttatását, illetve Monica Macovei igazságügy-miniszter leváltását az államfő úgy értelmezi, hogy a politikai elit szabad kezet akar kapni az ügyészek leváltásához. "Ez ellen mi tiltakozunk, mert itt az ideje annak, hogy igazságot tegyünk Romániában" – mondta az államfő, aki többször is "szeretteim"-ként szólította meg a tüntetőket.

A nagygyűlésnek békésen kell végetérnie, nem szabad erőszakosságba torkollnia, olyan modern Románia építése a cél, ahol mindenkinek szabad elmondani a véleményét, és tartsa mindenki tiszteletben a másikét – így intette nyugalomra a tömeget az államfő. "Menjenek haza nyugodtan, továbbra is az önök elnöke, a románok elnöke leszek", zárta beszédét az elnök, aki mellé a rögtönzött színpadra felkapaszkodott a volt PNL-pártelnök, Theodor Stolojan. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS