2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európa Tanács bizottsága napirendjére tűzi a romániai magyar felsőoktatási diszkriminációt

2007. április 20. 10:36, utolsó frissítés: 10:36

Az Európa Tanács oktatási és kulturális bizottsága napirendre tűzi azt az indítványt, amely a romániai magyar kisebbséget a felsőoktatás terén sújtó diszkrimináció ellen tiltakozik - közölte az MTI-vel csütörtökön a strasbourgi parlamenti ülésszakon részt vevő magyar delegáció két tagja, Kozma József MSZP-s és Almássy Kornél MDF-es képviselő.

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének előző, januári ülésszakán a testület több vezető politikusa, a magyarok mellett neves külföldi képviselők közös határozati javaslatot nyújtottak be, vizsgálatot kérve abban az ügyben, hogy biztosított-e a magyar kisebbség esélyegyenlősége a romániai felsőoktatásban. A határozati javaslat emlékeztet a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetemen kialakult helyzetre, ahol két magyar oktatót eltávolítottak, mert magyar nyelvű feliratokat akartak elhelyezni az épületekben - miközben az egyetem magát három nyelvű (román-magyar-német), multikulturális intézménynek mondja.

A dokumentum azonban nem csak ezzel a kérdéssel foglalkozott; általános érvénnyel is leszögezte, hogy Romániában a magyar anyanyelvű professzorokat és diákokat a felsőoktatásban való anyanyelvhasználat terén számos módon diszkriminálják. A felsőoktatásban továbbtanulóknak csak 4,4 százaléka tartozik a magyar kisebbséghez, s mindössze 1,6 százaléka élhet azzal a lehetőséggel, hogy magyarul tanulhasson, miközben a magyarok aránya az ország lakosságának 6,6 százaléka.

A két képviselő elmondta, az ET parlamenti közgyűlésének vezető szerve, a büró az oktatási és kulturális bizottsághoz küldte az indítványt, annak kell további lépéseket tennie az ügyben. A bizottság csütörtöki strasbourgi ülésén Kozma és Almássy (magyar részről ők ketten tagjai e testületnek) ígéretet kaptak, hogy a következő, júniusi bizottsági ülésen önálló napirendi pontként tárgyalják majd a magyar felsőoktatás romániai diszkriminációjának ügyét. "Azt szeretnénk elérni, hogy egy jelentéstevőt, raportőrt nevezzenek ki, azaz e témában elinduljon egy korrekt vizsgálat" - mondta az MTI-nek Almássy Kornél. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS