2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu felfüggesztése Románia hitelbesorolásainak a visszafogását eredményezheti

2007. április 20. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

A szakértők szerint Traian Băsescu államfő csütörtöki felfüggesztése azzal járhat, hogy a nemzetközi hitelminősítők rontanak az ország hitelbesorolásain.

Amennyiben az államfő valóban lemond, az elemzők szerint az előrehozott választás kedvezőtlen benyomást kelt a hitelminősítők és a külföldi befektetők körében.

A Chartered Financial Analyst Románia alelnöke, Dragoş Cabat azt mondta, hogy az elnök felfüggesztése rendkívül bizonytalanná tette a belpolitikai helyzetet. A külföldi befektetők idegessé válhatnak és bizonytalan, hogy a belpolitikai feszültség milyen hatással lesz az ország gazdaságára.

A Raiffeisen Bank Románia egyik elemzője szerint a hitelminősítők úgy dönthetnek, hogy rontanak Románia hitelbesorolásain.

A megfigyelők szerint Băsescu jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az országban egy sor gazdasági és szociális reformot hajtsanak végre, ami lehetővé tette, hogy Románia januárban csatlakozhatott az Európai Unióhoz.

Az előrehozott választásokkal azonban megtorpanhatnak a reformok és emiatt a nemzetközi hitelminősítők alacsonyabb szintre helyezhetik az ország hitelbesorolásait.

A hitelminősítések visszafogása növelheti az inflációt, és a nemzeti valuta leértékelését eredményezheti, miközben a közvetlen külföldi befektetések elmaradoznak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS