2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudomásul vette Băsescu felfüggesztését az Alkotmánybíróság: Văcăroiu lesz az ideiglenes elnök

2007. április 20. 15:11, utolsó frissítés: 15:36

Tudomásul vette Băsescu felfüggesztését az Alkotmánybíróság, mely mai ülésén egyúttal hivatalosan is megállapította, hogy az államfői tisztség az alaptörvény értelmében ideiglenesen a szenátus elnökére, Nicoale Văcăroiura vár. A taláros testület döntését még a mai nap folyamán nyilvánosságra hozzák a Hivatalos Közlönyben.

Traian Băsescu tegnap arról beszélt a bukaresti Egyetem térre kigyűlt szimpatizánsai körében, hogy addig marad tisztségében, míg a parlament tegnapi felfüggesztő határozatát az Alkotmánybíróság nem szentesíti.

A 63 éves közgazdász Văcăroiu 1969 és 1990 között az állami tervbizottság ranglétráján lépegetett előre, főigazgatónak 1987-ben nevezték ki.

1990 és 1991 között a pénzügyminiszter helyettese, majd államtitkár. 1992 és 1996 között az Iliescu-korszak egyik jelentős politikusa volt: bár miniszterelnökként nagyjából az elnök bábjának tűnt a posztkommunista kormány élén, melyben a fő erő a Nemzeti Megmentési Frontból alakult párt, a PDSR volt a Funar-féle Nemzeti Egységpárt (PUNR) mellett.

A kormányt kívülről a Nagy-Románia Párt (PRM) és a Szocialista Párt (PSM) támogatta. Az Iliescu-rezsim bukása után 1997 végéig az egyik állami nagybank, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) alelnöke. Văcăroiu 2000 óta a szenátus elnöke. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS