2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem mond le Băsescu: marad a népszavazás

2007. április 20. 19:38, utolsó frissítés: 19:38

Nem alakult ki volna korrekt választási versengés lemondása nyomán – péntek esti sajtónyilatkozatában ezzel érvelt a felfüggesztett államfő annak alátámasztására, hogy miért szívja vissza egy héttel ezelőtti kijelentését, mely szerint "öt percen belül" lemond, amennyiban a parlament ellene szavaz.

Băsescu arról beszélt, hogy látva a felfüggesztéséről folytatott parlamenti vitát, az a meggyőződése alakult ki, hogy az "átfogó elnökellenes többség" nem ment volna bele abba, hogy az elnökválasztás mellett előrehozott parlamenti választások is legyenek. Beszédéből nem derült ki, hogy miként tervezte azt, hogy gesztusával a parlamenti pártokat ráveszi a már többször elutasított ötlet végrehajtására.

Az elnök azt fejtegette, ha a politikai válság még inkább elhúzódna, az semmiképpen sem szolgálná az ország érdekeit. Márpedig lemondása esetén új választást három hónap múlva lehetett volna kiírni, azaz a bizonytalanság júliusra vagy akár szeptemberre is átnyúlhatott volna. Elmondása szerint az alkotmányos út követése – mármint 30 napon belül népszavazást kiírni a parlamenti döntés felülbírálatára –


gyors megoldást, a válságból kivezető utat jelent.

"Döntésemet egyesek bizonyára sajnálni fogják, mások csalódottak lesznek, és a politikus Traian Băsescu kiiktatására szövetkező táborban hatalmas dühöt fog kiváltani. De hát ez a helyzet, az élet nem mindig úgy alakul, mint ahogy betervezed" – ironizált rezzenéstelen arccal a felfüggesztett államfő.

Băsescu azzal igyekezett alátámasztani, hogy a felfüggesztését megszavazó tábor őt teljesen el akarja távolítani a politikai életből, hogy célzott a PSD módosítási javaslatára, mely szerint a választási törvénybe bekerülne, hogy az egyszer már felfüggesztett elnök ne jelöltethesse újra magát.

"A népszavazás nem óv meg engem a választók akaratával való szembesüléstől. Találkozunk harminc nap múlva itt, Cotroceni-ben", zárta beszédét az elnök.

Politikai elemzők azt emelik ki, hogy Băsescu pont úgy viselkedett, mint fő ellenfele, Tăriceanu kormányfő, aki előbb az elnök nyomására bejelentette lemondási szándékát, majd visszakozott – így maradt el 2005 júliusában az előrehozott választás. A bukaresti politikai szlengben máris új becenevet kapott a két főszereplő: Răzgândeanu şi Răzgândescu-ként (Meggondoleanu és Meggondolescu) emlegetik a párost. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS