2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Május 20-án népszavazunk. 9 millió voks szükséges a menesztéshez

2007. április 21. 13:22, utolsó frissítés: 14:04

Miután az Alkotmánybíróság tegnap tudomásul vette Băsescu felfüggesztését, Nicolae Văcăroiu ideiglenes államelnök szombaton meg is kezdte a munkát: Cotroceni-ben találkozott Băsescu tanácsosainak egy részével.

Valeriu Turcan államelnöki szóvivő lemondott tisztségéről, és a felfüggesztett államelnök mellett marad a népszavazási kampány során. “Azonnal lemondtam, ahogy Văcăroiu betette a lábát Cotroceni-be” - mondta. Turcan elmondta még, hogy


Băsescu összes tanácsosa szabadságot kért

arra az egy hónapra, míg az ideiglenes állapot tart – a volt szóvivő szerint a szabadságok ügye az ideiglenes elnök mai, tanácsosokkal való találkozóján téma volt. Văcăroiu úgy nyilatkozott a találkozóról kijövet, hogy nem kérte a tanácsosok lemondását vagy szabadságolását, de saját csapata összeállításán dolgozik. Hétfőn derül ki, hogy ki marad, illetve ki megy - mondta.

A Realitatea TV megjegyzi, a szenátus elnökét szemmel láthatóan zavarja új szerepe: a szociáldemokrata politikus kifejtette, ideje nagy részét továbbra is a szenátusban tölti majd ideiglenes államelnöksége idején, és "nem lesz túl vidám".

Az Antena 3 televízióadónak adott interjújában Văcăroiu kifejtette, aktív kíván lenni ideiglenes elnöksége idején: prioritásai közt találkozók, konzultációk szerepelnek, illetve a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT) is összehívná. Hetente egyszer találkozna a miniszterelnökkel, a parlament két házelnökével, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzójával, rendszeresen találkozna továbbá a pártok vezetőivel. Kikötötte továbbá, hogy nem kíván Băsescu stílusú államelnök lenni, ő nem fog az ügyészségre telefonálgatni.

Az Alkotmány értelmében az ideiglenes elnök szinte kivétel nélkül gyakorolhatja a államelnök jogköreit. Csak


három dolgot nem tehet meg

– nem oszlathatja fel a parlamentet, nem beszélhet a törvényhozás előtt az ország fő politikai gondjairól és nem írhat ki népszavazást.

Băsescu tegnap este óta nem gyakorolhatja államelnöki jogkörét, de megtarthatja szolgálati lakását és továbbra is védik testőrei. Ezenkívül mentelmi joga van.

Văcăroiu bejelentette még, hogy május 20-án bírálhatják felül a választók a parlament döntését Băsescu felfüggesztéséről. Az alaptörvény előírja: hasonló esetben harminc napon belül meg kell szervezni a népszavazást az államelnök menesztéséről.

Egy friss közvéleménykutatás szerint egyébként még mindig Traian Băsescu a legnépszerűbb politikus Romániában: a lakosság 47,9 százalékának van pozitív véleménye róla, míg 41,5 százalék számára nem szimpatikus. Băsescu menesztéséhez a mintegy 18 millió szavazásra jogosult állampolgár többsége, tehát kicsivel több, mint 9 millió személy kell igennel szavazzon. Ha a szükséges szavazatszám nem jön össze, Băsescu visszatérhet a hivatalába.

További fejlemény, hogy vasárnap délután a fővárosban tüntetést szerveznek Băsescu szimpatizánsai. A polgármesteri hivatal már jóváhagyta a kérést, a hivatalos szervek több mint tízezer résztvevőre számítanak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS