2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A honatyákat bírálta, a lakosságot népszavazásra buzdította tegnap Băsescu

2007. április 23. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

Azok parlamenti tagok, akik megszavazták az államfő felfüggesztését, nem kaptak erre felhatalmazást a néptől, figyelmen kívül hagyták választóik érdekeit - ezt a gondolatot fejtette ki Traian Băsescu vasárnap Bukarestben a támogatására összegyűlt több ezer ember előtt.

A szombati brassói utcai megmozdulás után vasárnap több ezer (a tájékoztatási eszközök híradásai szerint legalább öt-hatezer) ember gyűlt össze a fővárosban a parlament székháza előtti nagy téren, hogy szolidaritást vállaljon a hét közepén tisztségéből felfüggesztett Băsescuval. A délután kezdődött, koncerttel fűszerezett tüntetésre Băsescu este érkezett, majd ovációk kíséretében felment a színpadra.

Beszédében kifejtette: a törvényhozó testületnek az a 322 tagja, aki megszavazta államelnöki tisztségéből való felfüggesztését, figyelmen kívül hagyta a választók millióinak akaratát. Ők nem kaptak semmiféle felhatalmazást erre - hangoztatta, némi "mentséget" is találva az említett honatyák egy része számára. Sokan csupán pártfegyelemből, "főnökeik" utasítására cselekedtek - hangoztatta a szónok.

Beszédének alapgondolata az volt: akik a mai politikai életet uralják, pusztán az átmeneti korszakban kialakult politikai rendszert, vagyis az oligarcháknak és a gazdasági érdekcsoportoknak kedvező államberendezkedést akarják megőrizni. Băsescu hitet tett egy olyan demokratikus és modern jogállam mellett, amely a nép boldogulását tartja szem előtt.

Ennek szellemében sorolta fel saját érdemeit, azt, hogy mi mindenre törekedett elnöki mandátuma idején az oktatás hatékonyabbá tételéért, az egészségügy korszerűsítéséért, a kommunizmus bűneinek elítéléséért, a Ceauşescu-rendszer titkosszolgálata, a Securitate dossziéinak feltárásáért, a kormány hibáinak felfedéséért.

Mivel a parlamenti döntés még nem jelenti az elnök automatikus leváltását, hanem erről népszavazáson kell döntenie a lakosságnak, Băsescu felszólította a téren tüntető híveit és az ország szavazópolgárait: járuljanak az urnák elé, és szavazzanak lelkiismeretük szerint. Az alkotmány értelmében az államfő parlament általi felfüggesztésétől számított 30 napon belül meg kell rendezni a népszavazást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS