2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szülőföld Alap: újabb pályázati kiírást javasolnak a magyar kormánynak az erdélyi civil szervezetek

2007. április 24. 11:08, utolsó frissítés: 11:26

Újabb pályázati kiírást javasolnak a magyar kormánynak a Szülőföld Alap keretében romániai magyar civil szervezetek arra hivatkozva, hogy az átalakított támogatási rendszerből számukra több lényeges szempont is kimaradt.

Állásfoglalásákban a több mint száz civil szervezetet tömörítő Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) közli, hogy a pályázati kiírások tematikai elemzése, illetve az egyes tételek mellé rendelt pénzösszegek összehasonlító vizsgálata alapján jutottak erre a következtetésre.

Hiányolják, hogy a kisebbségi sorban élő magyar közösségek számára létfontosságú területekre nincs kiírás és pályázati lehetőség a Szülőföld Alap programjai között. Így az ifjúsági, nem szakkönyvkiadási pályázatokat egyáltalán nem, tudományos és szociális területre vonatkozókat pedig csak bizonyos szűk sávban támogatnak.

Kifogásolják, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a Szülőföld Alapban már nem található meg az uniós pályázatokon való részvételhez szükséges önrész támogatására vonatkozó kiírás. Az állásfoglalás szerint az euróban tízezres nagyságrendű saját hozzájárulást az erdélyi civil szervezetek 95 százaléka nem képes előteremteni, így nem pályázhat közös európai forrásokra. A MCSZESZ szorgalmazza az erdélyi magyar gazdákra való hangsúlyos odafigyelést.

Megállapítják, hogy kikerült a pályázati kiírások köréből a kis összegekből megvalósítható, de a helyi közösségek számára fontos lokális rendezvények támogatási lehetősége. Rámutatnak: az egyes kollégiumok keretében meghirdetett pályázati témák mellé rendelt összegek nagyfokú aránytalanságot mutatnak. Emellett elfogadhatatlanul kevés összeget irányoznak elő a kultúrára és az egyházak támogatására.

Az egyes tételek összehasonlító elemzése azt mutatja - olvasható az állásfoglalásban -, hogy közvetlen politikai érdekek határozták meg a tételek nagyságrendjét. Sérelmezik, hogy a MCSZESZ nem kapott meghívót olyan egyeztető fórumra, ahol kijelölték a támogatott területeket, és megszabták az ezek mellé rendelt összegek nagyságát.

Ezért javasolják a magyar kormánynak és a romániai magyarságot a támogatáspolitikai koncepció kialakításában egyedül képviselő RMDSZ-nek, hogy még az idén tavasszal kerüljön sor konzultációs tárgyalásokra, és a megfogalmazódó igények szerint kerüljön sor újabb pályázati kiírásra a Szülőföld Alap keretében. (mti)

Az állásfoglalást itt olvashatod.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS