2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A középkorú nők, a romák és a HIV-fertőzöttek kapnak legnehezebben munkát

2007. április 24. 11:58, utolsó frissítés: 12:43

A negyven évnél idősebb nők találnak legnehezebben munkát - derül ki a Romániai Marketing- és Kutatóintézet (IMAS) nemrégiben készített felméréséből. A kutatás eredményeit tegnap hozták nyilvánosságra az Igazságügyi Kutatások Központja és az Partnerség az Egyenlőségért Központ (CPE) közösen indított diszkrimináció-ellenes kampánya keretében.

A középkorú nőkön kívül a romák, a fogyatékosok, HIV-fertőzöttek és a szexuális kisebbségekhez tartozók azok, akik nehezen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A magánszektorban alkalmazáskor sokkal inkább az egyén felkészültsége alapján döntenek, szemben az állami munkahelyekkel, ahol más szempontok érvényesülnek - nyilatkozta Elena Nica, az IMAS kutatási vezetője. Az alkalmazottak leginkább a stabil munkahely hiánya, az alacsony fizetés és az előrelépésre való lehetőség hiánya miatt elégedetlenkednek. A ranglétrán való felfelé haladás nem biztosított ugyanazon cégen belül, munkahelyváltással lehet csak elérni, ez alól csak azok a cégek képeznek kivételt, ahol nyugati típusú szervezeti kultúra működik.
Az Országos Statisztikai Intézet 2004-es adatai alapján az iparban dolgozó nők ugyanannyi munkáért a férfiak jövedelmének 74 százalékát keresték. A kereskedelemben hasonlóképpen a nők jövedelme a férfiak fizetésének 78 százalékát képezte - nyilatkozta az Adevărulnak Roxana Tesiu, a CPE elnöke. (adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS