2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromnyelvű tábla a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen

2007. április 24. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetősége tegnap háromnyelvű – román, magyar és angol – feliratot helyezett el az épület homlokzatán, a főbejárat fölött. Nagy Örs rektor-helyettes reméli, az újonnan elhelyezett, háromnyelvű feliratot senki nem fogja eltávolítani vagy lefesteni.

Az egyetem vezetője elmondta, a következő tíz nap során az épület belső falain, a folyosókon és ajtókon is fokozatosan megjelennek majd a háromnyelvű táblák, melyeknek egy része már elkészült.

Arra a kérdésre, hogy a főhomlokzaton álló, hatalmas betűkből kirakott és távolról is kiolvasható román nyelvű intézménynév alá felkerül-e a magyar és angol változat, a rektorhelyettes elmondta, egyelőre nem szándékoznak a meglévő feliraton változtatni. A távlati tervekben viszont szerepel egy nagyméretű fényreklám elkészítése, melyen a három nyelven megjelenő szöveg váltogatná egymást.

A háromnyelvű feliratozással kapcsolatosan Nagy Örs fontosnak tartotta megemlíteni, hogy már hónapokkal ezelőtt megjósolta, hogy „előbb lesz magyar felirat a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, mint a kolozsvári Babes–Bolyain”.

Szerinte a higgadt párbeszéd a többségben lévő román féllel sokkal eredményesebb lehet, mint a hangoskodás. A magyar tanerők által pénteken benyújtott beadványban foglalt tízpontos követeléslista egyik pontja a többnyelvű táblák elhelyezése. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS