2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: júniusban elfogadhatja az EB az infrastrukturális fejlesztések finanszírozását

2007. április 24. 17:26, utolsó frissítés: 17:26

Romániának minden esélye megvan arra, hogy az Európai Bizottság júniusban elfogadja az infrastrukturális fejlesztések finanszírozására szánt strukturális és kohéziós alapok lehívását célzó keretprogramot – jelentette be Borbély László, a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium vezetője mai sajtótájékoztatóján.

Borbély úgy értékelte, a régiófejlesztési operatív program elfogadásáig a tervek elkészítésére kell koncentrálni. „Elég nagy kihívás ez a minisztériumnak is, mert vannak lemaradások. A regionális fejlesztési stratégia legfontosabb szereplői az önkormányzatok, a megyei tanácsok, a gazdasági régiók” – hangsúlyozta a miniszter.

Úgy látja, fontos, hogy egyetlen tárca irányítja majd a középítkezési, regionális fejlesztési, területrendezési kérdéseket, hiszen a középítkezés és a területfejlesztés szorosan összefügg mindazzal, amit a regionális fejlesztés jelent.

A miniszter fontos célkitűzései között említette a lakásépítést és a vidéki infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos eddigi programok folytatását, valamint további új programok indítását. Ezek közül Borbély az 50 ezer lakos alatti városok ivóvízhálózatának kiépítését, valamint a mintegy 70 úszómedence megépítését célzó terveket említette.

„Nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a helyi jellegű infrastrukturális beruházásokra, a területfejlesztésre, városi rehabilitációs programokra. A tervek szerint ebben az évben 400 millió eurót kellene lehívnunk az Európai Uniótól. A Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium rendelkezik egy kilencvenöt tervet tartalmazó fejlesztési csomaggal. Ha az operatív programot elfogadják Brüsszelben, a pénzt le lehet hívni, a terveket pedig gyakorlatilag el lehet indítani” – összegzett a fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS