2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leghamarabb 2008-ban kezdődhet el a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport restaurálása

2007. április 25. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

Leghamarabb 2008-ban kezdődhet el az egyre rohamosabban pusztuló kolozsvári Mátyás király szoborcsoport restaurálása, de a helyi önkormányzat előtt tornyosuló akadályok tovább késleltethetik a felújítást.

Boros János
kolozsvári alpolgármester elmondta: a műalkotás helyreállítása érdekében várhatóan már a héten kiírják a tendert. E lépés után azonban még nem biztos, hogy sínre kerül az ügy, ugyanis tavaly például kétszer is kiírtak már hasonló pályázatot. Az elsőre senki sem jelentkezett, másodszor pedig csak egy ajánlat érkezett, amelynek értéke meghaladta a helyi önkormányzat anyagi lehetőségeit.

A szoborcsoport rendbetétele azt követően került ismét napirendre, hogy hátsó oszlopfőjéről újabb jókora darab vált le.

Kolozsi Tibor szobrász helyszíni vizsgálódás után megállapította: a talapzat több részébe is beszivárog a víz, s így a téli fagy csak tovább rontotta a szobor állapotát. A szobrász szerint nem lehet tudni, milyen mértékű a romlás, de a jövőben újabb kődarabok válhatnak le a szobor talapzatáról, amennyiben nem kezdik meg rövid időn belül a restaurálást.

Az egyik nehézséget az okozza, hogy Romániában szinte alig létezik olyan cég, amely fémszobrok helyreállítására szakhatósági engedéllyel rendelkezik. A szakemberhiány ellenére az önkormányzat elvetette egyelőre a külföldi tender kiírását, mivel az uniós szabványok olyan formai határidőket szabnak meg, ami miatt túlságosan elhúzódott volna a felújítás. Magyarországról egyébként jelezték, hogy hajlandók szakmai segítséget nyújtani, de Boros alpolgármester szerint a nem román pályázónak a kiíráson való részvétele szintén jelentős késést idézne elő.

További gondot okozhat majd a restaurálás költsége. Az alpolgármester úgy véli, hogy az ideális az lenne, ha a város önerőből előteremthetné a szükséges anyagi fedezetet. Ezzel viszont azt kockáztatnák, hogy a munkálatok akár három-négy évig is elhúzódnak. Jó ötletnek tartja ezért, hogy gyűjtést szervezzen a civil szféra.

Boros szerint ha az idén elkészül az előtanulmány, a restaurálási terv és a közbeeső jóváhagyások is megszületnek, akkor is leghamarabb csak 2008-ban kezdhetik el a felújítást. (szabadság, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS