2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törzsök Erika: "az etnobizniszelőknek" nem felel meg a Gyurcsány-kabinet új nemzetpolitikája

2007. április 26. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

"Azok számára idegen a magyar kormány új, kétpillérű nemzetpolitikája, akik etnobizniszben gondolkodnak, és nem képesek szakmapolitikaként közelíteni egy-egy kérdéshez" – fejtette ki Törzsök Erika, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai ügyek főosztályának főigazgatója Kolozsváron, ahol a Gyurcsány-kabinet e téren végezett munkájáról tájékoztatta az érdeklődőket. Elmondása szerint az új megközelítésmód sok munkát, innovációt és kreativitást igényel

Törzsök cáfolta a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének (MCSZESZ) hétfőn közzétett állásfoglalásában szereplő állítások egy részét. A több mint száz romániai magyar civil szervezetet tömörítő szövetség szerint több lényeges szempont is kimaradt a Szülőföld Alap idei pályázati kiírásából.

A főigazgató szerint a gazdasági szférában és a közigazgatásban dolgozók, illetve a civil szférában tevékenykedők egy része értékeli a által biztosított lehetőségeket, és hajlandók együttműködni az új keretek között.

Törzsök Erika emlékeztetett, hogy a Szülőföld Alap pályázati felhívásai többhónapos egyeztetés után születtek meg, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Regionális Egyeztető Fórum ülésén Markó Bélával közösen határozta meg az idei prioritásokat. Az ifjúsági szervezetek nem maradnak támogatás nélkül, az alap mindhárom kollégiumának felhívásaira pályázhatnak. Az agrárprogramok támogatása nem tartozik az alap tevékenységi körébe – folytatta Törzsök Erika –, ezért nem írt ki ilyen jellegű felhívást, de a budapestiFöldművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közzétesz ilyen pályázatokat is.

Úgy vélte, nem felel meg a valóságnak, hogy kiszorultak a kis összegből megvalósítható programok, mivel minden régióban a rendelkezésre álló összeg legtöbb 10 százalékára pályázatot írtak ki lebonyolító szervezetek részére, melyből az ilyen programok külhoni szervezői a nyertes szervezetnél kérhetnek majd 100 ezer és 500 ezer forint közötti összegű támogatást.

A szerdai kolozsvári tájékoztató után Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Temesváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is hasonló fórumot szervez a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusa. A cél többek között az, hogy a felek tájékoztassák egymást az európai területi együttműködésben rejlő forrásokról, amelyek csakis közös célmeghatározások mentén pályázhatók meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS