2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Légszennyezettség-mérő országos program indul

2007. április 27. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

A városi övezetekben élő európai lakosság 97%-át érinti a légszennyezés problémája, amely messze meghaladja az Európai Unió által megengedett normát. E tekintetben, Romániában Bukarest van a legrosszabb helyzetben.

Az Országos Meteorológiai Intézet szervezésében, pénteken, a bukaresti J.W. Marriott Grand Hotelben került sor a LIFE AIR-AWARE nevet viselő program útnak indítására. A rendezvényen részt vett Korodi Attila, környezetvédelmi miniszter is.

A projekt célja egy olyan kísérleti felügyelőrendszer kialakítása, amely méri és előrejelzi a légszennyezés fokát a városi övezetekben.

Az említett kísérleti felügyelőrendszer beazonosítja majd azokat az övezeteket, amelyekben a legszennyezettebb a levegő, és felméri az emberi egészségre kifejtett hatásokat. Az Országos Meteorológiai Intézet partnerei a Bukaresti Környezetvédelmi Ügynökség, a Fővárosrendezési Központ, a Bukaresti Közegészségügyi Hatóság, a Román Tudományos Akadémia Biológiai Intézete, valamint a Meteo France. A projekt társfinanszírozója az Európai Unió Life-Környezet programja.

Beszédében Korodi Attila arra figyelmeztetett, hogy a légszennyezés hatásait legjobban gyógyszertári számláink tükrözik. Mint hangsúlyozta, biztos benne, hogy a közeljövőben számos ilyen jellegű program indul majd Romániában is. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS